Blog Warenar

Ik heb voor het vak Nederlands het boek ‘Warenar’ gelezen. In deze blog ga ik informatie, een korte samenvatting en mijn mening geven over het boek.

Dit boek is geschreven in de 17e eeuw door P.C. Hooft en uitgegeven in 1617. Het boek heeft 122 pagina’s en is een toneelstuk. Je leest het boek als een soort script waarin de personen die aan het woord zijn met dubbele punten worden aangegeven en per scène ook de plaats en de omgeving worden vermeld.

Dit boek gaat over Warenar die een pot met goud heeft maar doet alsof hij heel erg arm is. Hij is erg bang dat mensen zijn pot met goud willen stelen en dus doet hij heel bot tegen mensen. Hij verdenkt mensen er ook heel snel van dat ze op zijn goud uit zijn. Zo jaagt hij ook zijn dienstmeid Reym uit zijn huis omdat hij haar verdenkt. De buren van Warenar, Rijckert en Geertruyd (broer en zus), praten over trouwen en Rijckert geeft aan dat hij met de dochter van Warenar wil trouwen genaamd Klaertje. Rijckert vertelt het aan Warenar en hij geeft groen licht. Het maakt Rijckert dan ook niet uit dat Warenar zegt dat ze arm zijn en geen geld kunnen bijleggen voor de bruiloft. Warenar organiseert een feest, maar de angst dat mensen zijn pot willen stelen neemt toe en dus schopt hij de koks uit zijn huis. Als Warenar te veel mensen verdenkt, begraaft hij de pot met goud bij het kerkhof. Lekker ontdekt de pot met goud en steelt deze. Wanneer Ritsert hoort dat Rijckert met Klaertje gaat trouwen schrikt hij, want hij heeft Klaertje zwanger gemaakt. Warenar schreeuwt het uit als hij merkt dat zijn pot weg is en Ritsert bekend dat hij de schuldige is omdat hij denkt dat het over Klaertje ging. Warenar vat dat op als een bekentenis van diefstal. Het misverstand wordt na een hevige scheldpartij van Warenars kant duidelijk en opgelost. Ritsert vraagt om de hand van Klaertje. Warenar gaat zijn huis binnen om zich te overtuigen van de waarheid van Ritserts woorden. Ritsert belooft hem te helpen zoeken naar de pot. Wanneer hij Lekker met de pot ziet vraagt hij deze terug en geeft het aan Warenar. Klaertje is inmiddels bevallen en Warenar heeft spijt van alle beschuldigingen die hij aan iedereen heeft gedaan en geeft de pot met goud aan Ritsert als huwelijksgeschenk.

Ik vond het een leuk boek omdat het een speciale manier van schrijven is, namelijk als een toneelstuk. Het is ook wel een grappig verhaal. Het boek leest wel gewoon makkelijk en er zitten een paar duidelijke boodschappen achter. Ook kun je je afvragen hoe jij gehandeld zou hebben als je Warenar was en dat is erg leuk om jouw gedrag met dat van Warenar te vergelijken. Het boek is na de zoveelste beschuldiging wel een beetje eentonig maar dat is ook waar het verhaal om draait.

Ik geef dit boek een 7.5 / 10

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>