Het journaal van bontekoe

Het journaal van Bontekoe

Auteur: Willem Ysbrantsz. Bontekoe, hertaald door Thomas Rosenboom

Andere boeken Thomas Rosenboom: Gewassen vlees en Zoete mond

Genre: scheepsjournaal

Willem Bontekoe werkt voor de VOC en vaart naar Oost- Indie. De reis verloopt heel soepel op een storm na in het begin. Tot dat er een ongeluk is en het halve schip in de fik staat. De bemanning probeert alles om het vuur te doven maar het is niet genoeg. Wanneer het vuur in de kruitkamer kwam ontplofte de boel. Willen overleeft de massieve explosie samen met 54 andere schippers. Met z’n vijfenvijftigen gaat ze met een klein bootje opzoek naar land. na 2 weken lang op zee te zitten met bijna geen eten en drinken Komen ze bij land aan. Er volgen vreemde avonturen op het eiland met de bewoners van verschillende eilanden voordat ze in Batavia arriveren. Willem vaart daar nog 6 jaar voor de VOC en beleeft nog heel veel voordat zijn conctract is verlopen en terug magnaar nederland.

Bontekoe is een journaal wat dus betekent dat het niet altijd als vloeien verhaal is geschreven maar soms als een dagboek. Voor de jonge lezen kan dat storend zijn. Deze manier van schrijven zorgt er wel voor dat je echt mee leeft met Bontekoe en je echt leert hoe het werkt op een VOC schip. Het boek gaat ook niet alleen over de beroemde heenreis van Bontekoe maar ook grotendeels over wat hij allemaal voor opdrachten doet in Oost-Indiƫ zelf, dat is onverwacht maar geeft wel een beter beeld van die tijd.

Cijfer: 6.5

Ik vind het een mooi boek over wat Willen Bontekoe allemaal meemaakt, maar door de manier van schrijven vond ik het soms vervelend om te lezen. Af en toe ook een beetje te langzaam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>