Mijn leesautobiografie

Ik ben Wouter, 14 jaar oud en woon in Almere. Ik zit in 4 VWO. Ik heb het profiel Economie en Maatschappij gekozen. Ik vind de economische vakken een stuk leuker dan de natuurkunde en scheikundige vakken.

Vroeger werd ik toen ik jong was voorgelezen, dit gebeurde vaak voor het slapen gaan. Het waren redelijk korte verhaaltjes.. Vaak was het mijn moeder die voorlas, maar mijn vader las ook vaak voor. Het is alweer een flinke tijd geleden, en ik heb er niet veel meer van onthouden.

Mijn ouders lezen niet heel veel, maar op vakantie lezen ze vaak wel een aantal boeken. Mijn vader vaak e-books, terwijl mijn moeder veel sneller een normaal boek pakt. Mijn moeder koopt niet veel boeken, maar krijgt er soms een cadeau of leent er een van vrienden of buren. Ze zijn geen lid van de bibliotheek. Mijn ouders lezen vaak de dikkere boeken, zoals romans, terwijl ik vaak voor de wat dunnere (150-250 pagina’s) gaan.

Vroeger kreeg ik af-en-toe een boek cadeau, vaak waren dit boeken zoals ‘leven van een loser’. Deze las ik vroeger vaak, dat vond ik leuk om te lezen. Ik heb veel van de boeken verkocht, maar heb nu onderin mijn kast een flinke hoeveelheid boeken over vliegtuigen staan, zeker vroeger vond ik dat heel interessant, ik heb zeker 20 boeken staan, en ik heb er ongeveer zes van gelezen.

Ik heb redelijk vroeg leren lezen, ik was binnen redelijke korte tijd al AVI uit. Ik vond lezen in het begin leuk, maar dat plezier heb ik nu veel minder. Ik denk dat het gedwongen lezen, en niet de vrijheid om boeken te kiezen het wel moeilijker maakt. Ook is het vaak dat ik niet snel begin met een boek, maar ik sommige wel leuk vind als ik er eenmaal aan begin.

Vroeger las ik vaak Donald Duck, maar ook heel veel Geronimo Stilton boeken, de meeste had ik wel gelezen. Ik vond ze toen leuk om te lezen. Ik las toen redelijk veel, en al helemaal in vergelijking met hoeveel ik nu lees. Als ik een boek kies moet het er aantrekkelijk uit zien, moet er genoeg actie in zitten, maar niet te veel. Het moet er niet uit zien als een heel lang en saai verhaal.

Op de middelbare school lees ik al helemaal veel meer actieboeken, nooit meer dan dat er gevraagd word om te lezen. Als ik 3 boeken moet lezen dat jaar, dan lees ik er ook precies 3. Ik lees veel minder dan dat ik eerst deed.

 

Voor mijn plezier lees ik nauwelijks. De meeste boeken die ik lees bevatten veel actie, toevallig lees ik nu Jan Terlouw, die boeken vind ik ook leuk om te lezen. Ze lezen lekker weg, en ik vind het leuk om te lezen.

Ik lees nu Koning van Katoren, deze heb ik bijna uitgelezen, die vind ik leuk omdat het geen heel gedetailleerd verhaal is. Ook Boy 7 heb ik laatst gelezen, deze vond ik iets minder leuk, het was redelijk gedetailleerd, dat vind ik veel minder leuk om te lezen.

 

Ik leg nooit boeken weg als ik ze lees. Ik lees ze wel uit, vaak ongeveer 30 minuten per dag, soms een dagje niet. Ik heb wel een keer een boek weggelegd, omdat ik hem niet kon gebruiken voor mijn boekverslag. Ik was ongeveer op 1/4e, en toen hoorde ik dat hij niet voor mijn boekverslag gebruikt kon worden. Toen had ik een ander boek gekozen.

 

Boeken zoek ik vaak via lezenvoordelijst, of advies van vrienden. Vaak een boek wat een leuke titel heeft, en waar achterop een interessante samenvatting staat. Ook kijk ik vaak naar de genre van een boek, om eerst grof te selecteren welk boek ik wel of niet leuk zou kunnen vinden.

Een goed boek voldoet aan de volgende eisen: Niet te lang, veel actie, interessante verhaallijn en niet te duidelijk. Een boek moet ruimte overhouden voor verbeelding.

De boeken op de leeslijst voldoen vaak wel aan mijn eisen, alleen de echt ‘leuke’ boeken zijn veel moeilijker te vinden. Van volwassenenliteratuur verwacht ik dat het iets langere boeken word, en minder actie. Dat je meer romans tegen komt.