Hersenschimmen

Titel: Hersenschimmen

Auteur: Roman Querido

Pagina’s: 182

Samenvatting:

Het boek hersenschimmen gaat over een man die met zijn vrouw Vera en hond Robbert samen genieten van hun pensioen. Echter zijn de mooie tijden van korte duur omdat de hoofdpersoon in het boek dement wordt. Het hele boek lees je over zijn dementieproces en wat voor impact het kan hebben op je familie. In het begin vergeet de man soms dingen zoals dat hij niet meer werkt en dat zijn kinderen al het huis uit zijn. Het wordt steeds erger tot dat zijn vrouw Vera het niet meer alleen aan kan en ze een hulp in huis nemen. Vera heeft het er erg moeilijk mee dat haar man steeds meer herinneringen kwijt raakt.

Mening:

In het begin vond ik het verhaal langdradig en saai. Er gebeurde niet veel in het boek. Toch naarmate je het boek leest werd het steeds leuker en boeiender om te lezen omdat het dementieproces heel realistisch geschreven is. Wat ik ook een minpunt aan het boek vond is dat er geen hoofdstukken zijn maar het is een lang verhaal. Dat geeft je het gevoel dat je eindeloos aan het lezen bent. Toch is het verhaal zelf aan het eind heel boeiend omdat je leest dat het steeds slechter gaat. Dit boek heeft wel een vaag eind, echt een einde om over na te denken. Dat maakt het boek toch wel een aanrader omdat het geen voorspelbaar verhaal is.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Turks Fruit

Titel: Turks Fruit

Auteur: Jan Wolkers

Pagina’s: 189

Het boek Turks Fruit is een autobiografisch boek. Het is geschreven vanuit het perspectief van de beeldende kunstenaar genaamd Eric. Hij vertelt over zijn vrouw Olga. Het boek gaat vooral over het dagelijks leven en alles wat zij meemaken. Zoals de problemen met de moeder van Olga omdat zij niet snapt wat haar dochter moet met een beeldende kunstenaar. Eric en Olga hebben een relatie vol passie. Toch gaat Olga vreemd en ze besluiten te gaan scheiden. Eric is er helemaal kapot van. Uiteindelijk komen ze toch wel weer in contact met elkaar. Olga hertrouwt meerder keren maar kon bij geen van allen haar geluk vinden. Aan het eind van het boek ontstaat er een tumor bij Olga. Eric hield onvoorwaardelijk van haar en brengt bloemen en Turks fruit, het enige snoep wat ze nog kon eten voor haar mee.

In het begin van het boek was het verhaal langdradig. Er gebeurde niet veel waardoor het saai werd om te lezen. Het boek is niet in chronologische volgorde geschreven wat het boek interessant maakt om te lezen. Naarmate het boek werd het steeds leuker om te lezen. Dit kwam doordat er meer in het verhaal zelf gebeurde wat ervoor zorgde dat je verder wilde lezen. Vooral het eind was erg onverwacht, wat het boek nog leuker maakt. Ondanks het saaie begin vind ik dit boek zeker een aanrader.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Donderdagmiddag half vier

Ik heb het boek donderdagmiddag half vier gelezen van Kristien Hemmerrechts.

Dit boek gaat over een meisje Karin dat op donderdagmiddag half vier dood wordt gevonden onder de Cammionette van Damien. Het boek wordt door allemaal verschillende mensen verteld. En naarmate je verder het verhaal leest kom je erachter dat al deze mensen iets met elkaar te maken hebben.

Wat ik echt mooi vind zijn de stukjes die Karen zelf vertelt in het boek. Ook de verhalen die ertussen worden verteld vind ik echt iets toevoegen aan het boek. Ik vind de manier waarop het boek is geschreven erg goed. Het is geen makkelijk boek om te lezen en pas wanneer je het boek uit heb gelezen begrijp je het verhaal.

In het begin was het boek saai en langdradig. Naarmate je verder het boek doorleest begrijp je het verhaal steeds beter en wordt het interessant. Ik vind het boek goed opgebouwd. Het boek laat je nadenken over de personen die zich in het boek afspelen. Over wat ze met elkaar te maken hebben. Ondanks het minder leuke begin van het boek zou ik dit boek zeker aanraden om te lezen. Vooral het laatste gedeelte van het boek leest gemakkelijk door omdat je dan pas echt het boek begrijpt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Het gouden ei

Titel: Het gouden ei

Schrijver: Tim Krabbé

Pagina’s: 98

Samenvatting:

Het stel Rex en Saskia zijn van plan om samen met de auto op vakantie te gaan naar zuid Frankrijk. Onderweg moeten ze tanken en besluiten ze om ook te stoppen en op een grasveld te zitten en uit te rusten. Saskia doet Rex een plezier door te zeggen dat zij verder zal rijden en pakt de autosleutels. Saskia besluit om nog even drinken te halen en loopt alleen weg. Rex wordt ongerust als Saskia na een tijdje nog steeds niet terug is. Hij besluit te gaan kijken en komt erachter dan ze plotseling verdwenen is. Rex begrijpt er helemaal niks van en weet niet wat hij moet doen. Hij besluit toch verder te gaan met zijn leven maar kan het toch niet volledig loslaten. Totdat er iemand een bericht voor hem heeft. Alles zal nooit meer hetzelfde zijn.

Mening

Het boek is heel spannend en je leest het in een avond uit. Het taalgebruik is niet lastig. Het einde was ook zeker onverwacht, dit vind ik erg leuk aan het boek. Wel vind ik het boek onduidelijk over wie Sandra was en waarom haar naam op het witte busje stond. ook de motieven van Raymond vond ik erg vaag. Het lijkt alsof er een stuk mist van het boek waar alles duidelijk wordt. Het boek is ook erg dun, hierdoor is niet alles duidelijk geworden voor mij. Ik zou het boek zeker aanraden omdat het een spannend boek is en je het zo uit leest.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Alleen maar nette mensen

Titel:  Alleen maar nette mensen

Schrijver:  Robert Vuijsje

Aantal pagina’s: 286

Samenvatting:

Het boek alleen maar nette mensen gaat over een Joodse man David, die vaak als een Marokkaan wordt gezien. Hij leeft in Amsterdam Oud-Zuid waar alleen maar nette mensen leven. Hij heeft een goed leven en een vriendin die Naomi heet. Kortom een prachtig leven, echter is David hier niet tevreden mee. Hij vind zijn leven saai en weet niet wat voor vervolgopleiding hij wil doen. Waar hij echt naar op zoek is, is een donkere vrouw met grote borsten en billen. Hij komt met verschillende vrouwen in contact en maakt vele gebeurtenissen mee in de Bijlmer. Zijn familie en vrienden vinden zijn experimentele ervaringen helemaal niks. David ziet niet alleen maar de leuke dingen van de Bijlmer maar hij krijgt ook te maken met de andere kant van de Bijlmer. Hij is helemaal klaar met de problemen en wil op zoek gaan naar de intellectuele negerin.

Mening:

Het boek weergeeft gebeurtenissen en relatie’s weer in de multiculturele samenleving van Nederland. Dit is wel interessant om te lezen omdat ik zelf ook veel dingen zoals hoe er naar buitenlanders gekeken wordt herken in het dagelijks leven. De inhoud van dit boek is niet diepgaand, dit vind ik een minpunt van het boek. Er zitten grappige stukjes tussen en het taalgebruik is niet lastig. Dit zorgt ervoor dat je het boek makkelijk door kan lezen. Het boek was leuk voor vermaak maar als je een diepgaand boek met een interessante verhaallijn wil lezen zou ik het boek niet aanraden om te lezen omdat de verhaallijn eigenlijk nergens over gaat. Het boek is niet heel spannend en de inhoud wordt aan het einde van het boek eentonig. Het was over het algemeen een leuk boek met grappige stukjes erin.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Blauw water

Titel: Blauw water

Auteur: Simone van der Vlugt

Pagina’s: 220

Samenvatting:

Het boek Blauw water gaat over Lisa, haar dochter Anouk en Senta. Als Lisa de was buiten aan het ophangen is staat ineens een ontsnapte tbs’er achter haar. Lisa komt er echter pas later achter dat het om de angstaanjagende Mick Kreuger gaat. Zij en haar dochter Anouk worden gegijzeld. Vluchten is geen optie met haar dochter dus probeert ze het vertrouwen van Mick te winnen. Tot ze een vrouw ziet staan in de tuin. Dit is Senta, na haar avond met haar minnaar Alexander was de verdwaald en wilde de weg vragen. Ze schrok van de blik die Lisa had en begon in paniek te raken. Ze gaat snel terug naar de auto en rijd zo hard door de mist dat ze in het water terecht komt. Er liep toevallig een man die haard uit het water heeft gehaald. Ze komt in het ziekenhuis terecht waar ze dagen in coma blijft liggen. Ondertussen wordt Lisa nog steeds gegijzeld, ze zag de vrouw staan en begrijpt niet waarom het zolang duurt voordat de politie eraan komt. Als Senta uit haar coma komt is,is ze het hele uur vooraf aan het ongeluk vergeten en gaat ze alles uitzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren. Zal ze alles nog op tijd kunnen herinneren of is ze te laat?

Mening

Ik vond het een spannend en leuk boek om te lezen. Het taalgebruik is relatief makkelijk en goed te begrijpen. De opbouw van het boek zorgt voor de spanning. Wat het boek ook spannender maakt is dat de hoofdstukken vaak apart ergens anders afspelen. Zo is er bijvoorbeeld één hoofdstuk over Lisa en Mick en het volgende hoofdstuk gaat dan weer over Senta. Als je van spannende boeken houdt is dit zeker een aanrader. Het boek is niet erg dik en door het spannende verhaal lees je het zo uit. Niet het beste boek wat ik tot nu toe heb gelezen maar toch wel een aanrader. Het beste boek wat ik tot nu toe heb gelezen is: Er komt een vrouw bij de dokter omdat dit verhaal mij wat meer aangrijpt.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Er komt een vrouw bij de dokter

Titel: Er komt een vrouw bij de dokter

Auteur: Kluun

Pagina’s: 318

Samenvatting:

Het boek er komt een vrouw bij de dokter gaat over een stel, Stijn en Carmen. Ze hebben samen een dochter die Luna heet. Ze hebben beide een succesvol bedrijf en genieten vol van het leven. Tot Carmen naar het ziekenhuis voor onderzoek gaat omdat ze dezelfde klachten had als een jaar eerder. In die tijd was er niks aan de hand volgens de dokter maar na onderzoek blijkt dat ze een kwaadaardige vorm heeft van borstkanker. Een lange zware rit staat ze te wachten, van bestralingen en chemo’s. Stijn is niet echt de ideale vriend, hij gaat regelmatig vreemd. En dat wordt steeds vaker in die tijd. Vaak bleef het maar bij een keer tot carnaval. Daar komt Stijn Roos tegen. Ze krijgen uiteindelijk een verhouding. Met Carmen gaat het steeds slechter, ze wordt alsmaar zwakker. Ze besluit een kist te maken met herinneringen voor Luna. Zal Carmen de kanker nog overleven en kan Stijn stoppen met vreemdgaan?

Mening

Ik vind het een aangrijpend verhaal. Je wordt vanaf bladzijde één meegenomen in het verhaal. Het boek is realistisch geschreven wat het interessant maakt om te lezen. De manier van schrijven en de opbouw van het verhaal zorgt ervoor dat je helemaal meeleeft met de personages en niet meer kan stoppen met lezen. Het taalgebruik is niet al te moeilijk, het boek is goed te begrijpen. Ik zou dit boek aanraden voor volwassen, echter niet aan kinderen omdat het verhaal best wel heftig is. Het is een aangrijpend verhaal wat het ook een mooi boek maakt om te lezen. Ik vind dit een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen en zou het dan ook zeker aanraden

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Sonny boy

Titel: Sonny Boy

Auteur: Annejet van der Zijl

Pagina’s: 272

Samenvatting:

Het boek Sonny Boy gaat voornamelijk over het leven van Rika ook wel Hendrika genoemd. Hoe zij haar jeugd is doorgekomen, haar leven met haar eerste man en kinderen. Ze was al van jongs af aan een opstandige puber. Rika is ongelukkig en besluit weg te gaan bij haar man. Tot ze de Surinaamse Waldemar ontmoet en haar wereld op z’n kop staat. Ze besluiten te gaan samenwonen, wat een schande is voor de hele familie. Het stel kreeg te maken met armoede en discirimatie. Rika heeft geen contact meer met haar kinderen vanwege Willem die al het mogelijke contact verbied met haar kinderen. Het stel komt er echter wel weer bovenop met een eigen pension. Het wordt een goedlopend bedrijf en het geluk lijkt ze toe te lachen. De gezonde zoon Waldy ook wel Sonny boy genoemd wordt geboren. De tweede wereldoorlog is aan de gang en het geluk keert zich. Het gezin besluit joden een onderduikadres te geven. Dit gaat lang goed totdat ze verraden worden. Ze komen in de gevangenis en worden later vervoerd naar concentratiekampen. Zullen zij hier levend uit kunnen komen?

Mening

Het boek Sonny Boy is een goed boek met een prachtig verhaal. Het speelt zich voornamelijk af tijdens de tweede wereldoorlog wat het nog interessanter maakt om te lezen. Het boek laat je vanaf bladzijde één met het verhaal meeleven. De brieven zijn zeker een toevoeging aan het boek. Dit maakt het verhaal nog beter en leef je met de karakters mee. Naar mijn mening is dit het beste boek wat ik tot nu toe heb gelezen. Het is zowel geschikt voor jongeren als voor volwassenen. Ondanks het treurige verhaal is het toch een leuk boek om te lezen. De manier van schrijven zorgt ervoor dat je niet kan stoppen met lezen. Ik zou dit boek dan ook zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is om de werkelijke verhalen van de tijd rond de tweede wereldoorlog te lezen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Passievrucht

Titel: Passievrucht

Auteur: Karel Glastra van Loon

Pagina’s 238

Samenvatting:

Het boek passievrucht gaat over een man Armin die erachter komt dat hij het syndroom Klinefelter heeft en al zijn hele leeftijd onvruchtbaar is geweest. Het leven van Armin staat op zijn kop, hij komt erachter dat zijn zoon Bo helemaal niet van hem geweest kan zijn. Hij kan het ook niet vragen aan zijn vrouw Monica omdat zij tien jaar geleden overleden is aan een hersenvliesontsteking. Hij besluit om Bo niks te vertellen en zelf te gaan zoeken naar de biologische vader van Armin.  Hij besluit om alle mogelijke personen langs te gaan. Hij begint bij de ex van Monika Robert, gaat naar de huisarts van Monica en naar Nico neerinckx(de ex collega). Hij is ten einde raad en verteld zijn beste vriend Dees en de beste vriendin van Monica Ellen het hele verhaal. De relatie tussen Ellen en Armin verslechtert en hij besluit om er tussen uit te gaan met Bo. Hier komt Bo een meisje tegen die hij leuk vind. De volgende ochtend komt Armin dronken thuis en vertelt Bo de hele waarheid. Als ze thuiskomen komt de vader van Armin te overlijden. Hij komt beetje bij beetje erachter wat er is gebeurt.

Mijn mening:

Ik vind de passievrucht een erg goed boek. Zeker een van de betere boeken die ik heb gelezen. Het begin was wel wat langdradig maar naarmate je verder in het verhaal kwam werd het boek steeds spannender en leuker om te lezen. Er staan niet al teveel lastige woorden in het boek, dit zorgt ervoor dat het boek niet te moeilijk is. Het einde was verrassend, dit vond ik ook erg leuk dat er een soort plottwist was. Ik zou het boek zeker aanraden om te gaan lezen. Het is een leuk boek om te lezen en je komt alles te weten over de zoektocht naar de biologische vader van Bo.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Joe Speedboot

Boek: Joe speedboot

Auteur: Tommy Wieringa

Gepubliceerd: 2005

Blz: 317

Samenvatting:

Het boek Joe Speedboot bestaat uit drie delen en gaat voornamelijk over Fransje. Hij heeft een ongeluk gehad, is voor een lange tijd in coma gebleven en is verlamd. In het boek kom je erachter wat er is gebeurt voor en na het ongeluk. Joe speedboot is in Lomark komen wonen. Joe zet het hele dorp op zijn kop en haalt allemaal streken uit maar niemand weet zijn echte naam. Fransje bewondert Joe en wil graag zijn vriend zijn. In het boek lees je over de verschillende verhalen die ze samen meemaken. Zo hebben Christof, Fransje, Engel samen met Joe een soort vliegtuig in elkaar gezet om zo de moeder van P.J naakt te kunnen zien. Op een gegeven moment komt de prachtige P.J in het leven van Fransje. Ze komt uit Afrika en iedereen waaronder Fransje worden meteen verliefd op haar. Tot ze het boek lezen die de ex van P.J heeft geschreven.

Mening: 

 Het boek Joe speedboot is een langdradig boek. Het verhaal is niet interessant om te lezen en bovendien gaat het verhaal nergens over. Er gebeuren weinig dingen in het boek waardoor het lezen erg lang duurt. Het boek heeft op veel site’s goede recensies en heeft zelfs een prijs gewonnen. Ik had hoge verwachtingen na al die positieve reacties maar over het algemeen viel dit me erg tegen. Er zaten wel een paar leuke stukjes in het boek maar het verhaal trekt mij niet. Er zitten geen spannende en interessante elementen in. Over het algemeen was het naar mijn mening langdradig en saai. Ik zou dit boek dan ook zeker niet aanraden voor anderen om te lezen.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen