publiek geheim

Door: Yves Koekkoek

Titel: Publiek geheim

Auteur: J. Bernlef

Uitgever: Querido

Pagina’s: 242

niveau:4

Korte Samenvatting

Publiek geheim speelt zich af in Hongarije, een Oost-Europees land, waar na een periode van staatsterreur de weg naar gematigdheid is ingetreden. De meida en zijn journalisten zijn onzeker over de in te nemen houding. Men weet niet of er nog sprake is van censuur of dat inmiddels alles mag laten zien worden. Wanneer er een film over de net vrijgekomen Tomas Szass, een beroemde schrijver moet worden gemaakt die in het verleden voor staatsgevaarlijk is doorgegaan, hij was deel van het verzet leiden ook de opstand in 1956, leidt die onzekerheid tot conflicten, de regering gaat zich er mee bemoeien en hierdoor verandert het beeld van vrijheid maar ook word de film “verpest”. Het boek gaat over vrijheid, censuur, dood en liefde.

Mijn Mening

Publiek Geheim is naar mijn mening en goed en interessant boek. IK ben sowieso erg geïnteresseerd in communisme, door andere boeken van bint en blokken. Publiek geheim was dus voor mij een geschikt boek. De mate van vrijheid op tv liet mij even twijfelen aan de mate van vrijheid op de Nederlandse tv. Aangezien de Nederlandse media als links word afgeschreven en naar mijn mening ook erg links is. Is mijn twijfel niet gek. Het boek zelf is goed geschreven, met stukjes fictief werk, is het boek erg realistisch. Een aanrader voor mensen met interesse in geschiedenis en communisme.

 

De Zwarte met het Witte hart

Door: Yves Koekkoek

Titel: de zwarte met het witte hart

Auteur: Arthur Jospin

Uitgever: De Arbeiderspers

Pagina’s: 416

Niveau: 4

Korte Samenvatting:

Kwasi, degene waar het boek over gaat en vanuit wie het verhaal is geschreven, is een Afrikaanse jongen die in de 19e eeuw wordt vervoerd naar Nederland samen met zijn neefje Kwame als offer van zijn vader. Kwasi in tegenstelling tot Kwame wilt zich aanpassen, Kwame wilt zijn eigen Afrikaanse identiteit behouden. Het boek gaat over de poging van Kwasi om een geaccepteerde Hollander te worden, met zijn ervaring in verschillende tijden op verschillende plekken. De thema’s racisme en discriminatie zijn natuurlijk de onderwerpen van het verhaal.

Mijn mening

Het is een groot boek en duurt redelijk lang voor dat je in het verhaal zit. Er word veel informatie gegeven omdat het natuurlijk een levensverhaal is. Hierdoor vond ik het een moeilijk boek en niet zo heel prettig om te lezen. Het eind is ook zonder duidelijk conclusie, het is een bot snel eind. Hierdoor is het voor mij geen leuk boek geweest,wel interessant en het geeft ook discriminatie van Nederland in die tijd weer duidelijk weer. Maar ik vind het meer een geschiedenis boek dan een literair boek. Hierom geen aanrader voor Nederlands.

Turks Fruit

Door: Yves Koekkoek

Titel: Turks Fruit

Auteur: Jan Wolkers

Pagina’s: 189

Uitgever: Meulenhoff

Niveau: 3

Korte samenvatting: 

In de jaren ’60 ontmoet de naamloze ik-verteller, een kunstenaar, de liefde van zijn leven, haar naam is Olga . Zoals met veel grote liefdes, is de relatie geen lang leven gegund. De kunstenaar eigent zich Olga toe in zijn leven en in zijn beelden. Olga kan de kunstenaar niet aan die bezig is zijn eigen leven te vormen. Ze vindt al gauw, deels door haar moeder, voor wie geen enkele man goed genoeg is, een andere man. Maar hier blijft het niet bij, zij vindt vervolgens weer een andere man. Als de kunstenaar en Olga elkaar naar lange tijd weer ontmoeten, heeft Olga tot overmaat van een hersentumor zal hier overlijden. Turks Fruit is een roman over de voor de kunstenaar zelf, de grote zaken van het leven – liefde, kunst en de dood.

Mijn mening

Turks Fruit is een boek met een zwaar eind. Het boek behandelt belangrijke zaken van het leven die nog niet altijd zo gewaardeerd worden. Liefde is ook in dit boek voor de ik-persoon moeilijk en word ook onmogelijk gemaakt door de moeder van Olga. Dat liefde niet altijd de beste persoon brengt, maakt het voor vele nog steeds onmogelijk om liefde te voelen. NA het lezen van dit boek begon ik meer na te denken over de liefde en de dood. Dat dood zo plotseling kan komen als in het boek zet je aan het denken. De titel die ook meerdere betekenissen heeft staat centraal voor het thema van het boek. Een aanrader als men even flink over alles wilt nadenken.

Turks Fruit

het diner

Door: Yves Koekkoek

Titel: Het Diner

Auteur: Herman Koch

Uitgever: Anthps te Amsterdam

Pagina’s: 301

Niveau: 3

Korte Samenvatting

Het boek is opgedeeld in 5-gangen van het diner tussen Paul Lohman en zijn broer de bekende politicus Serge Lohman met hun vrouwen erbij. Het diner staat in teken van de misdaad die gepleegd is door de zoons van beide Michel en Rick, zij hebben in een bui van onnozelheid een zwerfster gedood. Het verhaal gaat over hoever ouders kunnen gaan in de bescherming van hun kinderen, wanneer die een misdaad hebben gepleegd. Met dat probleem worstelen de vier ouders die bovendien nog een familieband hebben. Tijdens het diner komen hun meningen en flashbacks naar het verleden om de daad te kunnen verklaren naar voren.

Mijn mening:

Het diner vond ik een erg spannend en interessant boek. De opbouw past goed bij de titel en geeft het verhaal ook wat extra’s. Het boek is lekker weg te lezen. En pas op het eind is alles duidelijk. Hierdoor ben je verplicht het boek uit te lezen al was dat niet tegen mijn zin in. Een flinke aanrader

 

Michel en Rick hebben in ene bui van onbezonnenheid een zwerfster gedood

cell

Door: Yves  Koekkoek

Titel: Cel

Auteur: Charles den Tex

Pagina’s: 378

Uitgever: De Geus

Niveau: 2

Korte samenvatting: 

Wat doe je tegen  iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher, hoofdpersoon uit de macht van meneer Miller, is ‘s nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij aangehouden. Waarom is een raadsel, maar de politie is ervan overtuigd dat hij de dader is. Michael zou niet weten waarvoor. Alles wat hij zegt, lijkt averechts te werken. Hij wordt transporteert naar een politiebureau in  Westland. Daar aangekomen zijn er twee spijkerharde rechercheurs op de zaak gezet, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft. En is dit pas het begin.

Mijn mening:

Het boek was spannend. Vaak waren er onverklaarbare gebeurtenissen in het boek. dit kwam veel voor waardoor de lezer scherp gehouden werd. Je wordt ook gelijk in het verhaal getrokken en dit blijft tot het eind van het boek. Dit maakt het boek vanaf het begin interessant om te lezen. Een aanrader kan ik het wel noemen.

 

Recensie de Russen komen

 

 

Door: Yves Koekkoek

Titel: De Russen komen

Auteur: Mark Traa

Pagina’s: 250

Uitgever: Polak & van Gennep

Niveau: -

Korte samenvatting: 

Nog niet zo heel lang geleden was de spanning van de Koude Oorlog in groot deel van de  wereld voelbaar. Ook in Nederland was de spanning voelbaar. Er heerste een voortdurende angst voor een atoomaanval door de Sovjet-Unie. De overheid probeerde het antwoord te vinden op de vraag: “Hoe moeten we de bevolking beschermen tegen het Rode Leger van de sovjets?”.

Journalist Mark Traa deed archiefonderzoek naar deze periode en doet in dit boek verslag van zijn bevindingen. Hij schrijft overschuilkelder en vluchtplannen voor de regering en het koningshuis, over plannen om de vliegtuigen van de KLM en de binnenvaartschepen naar het buitenland te verplaatsen en om kunstwerken in bunkers te verstoppen. De auteur trof in de archieven zelfs tot in detail voorbereide plannen om hele steden en dorpen te evacueren.

Mijn mening:

Het boek vond ik erg verrassend. Ik heb in het boek veel geleerd over de Koude Oorlog. in het boek leer je veel meer dan in het Geschiedenis boek van school. Door het boek leer je veel meer over situaties tijdens de koude oorlog. je leert hoe het  voor de mensen hier was en wat voor maatregelen de regering troef. Het onderwerp interesseert mij ook daardoor lees ik er het er zo doorheen. Het boek was op geen enkel moment saai. tot slot zorgt het eind voor een actueel slot. de maatregelen van nu (tegen terrorisme) en tijdens de koude oorlog worden vergeleken.

bonita avenue

algemene informatie:

Titel: Bonita Avenue

Auteur: Peter Bowalda

Jaar:  2010

Uitgever: De Bezige Bij,

Bladzijdes: 543

Niveau: 4

 

Korte samenvatting:

Het boek gaat over de ondergang van de familie Sigelius. Drie bijzondere figuren bepalen de sfeer in dit drama, vanuit wiens hoofd de ontrafeling in een hoog tempo worden verteld: Aaron Bever, zijn vriendin Joni en haar stiefvader Siem Sigerius. Het verhaal speelt zich af in drie tijdmomenten. Het eerste in 1982 dan woont de familie Sigerius in Amerika, aan Bonita avenue,  Siem Sigerius is hoogleraar wiskunde en ging als judoka bijna naar de Olympische Spelen.

Het ander in 2000, tijdens de vuurwerkramp in Enschede, Siem krijgt hier te horen dat zijn echte zoon Wilbert vrijkomt uit de gevangenis. Ook ontdekt Siem dat zijn (stief)dochter Joni een pornosite heeft. Als Siem bewijzen zoekt wordt hij ontdekt door Joni en haar dan nog vriend Aaron, Joni en Aaron gaan hierdoor uit elkaar, Joni gaat naar Amerika en Aaron word depressief. Siem rent na de ontdekking verward weg en pleegt later zelfmoord. Joni vind later het lijk van haar vader.   

En het laatste in 2008. Joni runt inmiddels een bedrijf in Amerika, Aaron gaat naar de psychiater om van zijn psychose af te komen. Tineke is alleen achtergebleven na de zelfmoord van Siem.

mijn mening:

De verhalen, gebeurtenissen en tijden lopen lopen kris kras door elkaar heen. Hierdoor creëert  Buwalda een meeslepende verhaal. In het boek ontstaat een tweestrijd tussen twee werelden van twee generaties.  Buwalda laat beide perspectieven duidelijk zien door het vele wisselen van tijd.  Het snelle tempo waarmee Buwalda deze gebeurtenissen brengt is soms ook vervelend. De hoeveelheid feiten en gebeurtenissen wordt wel eens teveel. dat je echt even als op een rijtje moet zetten om het weer te begrijpen. Ook de vele uitweidingen maken het verhaal af en toe langdradig.

Ondanks dat het verhaal dik meer dan vijfhonderd bladzijden heeft en af en toe langdradig word, verslapt de aandacht geen moment. Ik raad dit boek aan omdat alles wat er vertelt wordt klopt, van het grotere geheel tot het kleinste detail. De meeslepende geschiedenis, de ingewikkelde clichés, de flashbacks.

 

Bint is in de derde persoon geschreven. Toch is het altijd duidelijk over wie welk stuk gaat. Het taalgebruik is ouderwets maar begrijpelijk. Het verhaal heeft een chronologische volgorde en een keer wordt er teruggegaan naar een herinnering. Het verhaal is afwisselend maar niet spannend. Er zit ook niet echt een rode draad in het verhaal. Wel is het boek snel uit te lezen.

Het boek is erg kenmerkend voor de tijd waarin het geschreven is. Er zijn verschillende politieke aspecten verwerkt in het boek die in die tijd opkwamen zoals het totalitarisme en het nationaal socialisme. Ook is het gedrag van de hoofdpersonen gebaseerd op het gedrag van veel mensen uit die tijd. Mensen wisten in de periode tussen de twee wereldoorlogen ( het Interbellum) vaak niet welke politieke stroming ze moesten volgen en daarom volgden ze vaak zomaar een stroming zonder er echt bij stil te zijn wat het inhield. De hoofdpersoon de Bree doet dit ook door het regime van Bint klakkeloos over te nemen

bint

Algemene informatie:

Titel: Bint

Auteur: Ferdinand Bordewijk

Jaar: 1934

Uitgever: De gemeenschap, Utrecht

Bladzijdes: 78

Niveau: -

Korte samenvatting: 

De Bree is een leraar Nederlands, die vanaf november les gaat geven op de school van Bint. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman en gaat lesgeven op de school als afleiding. De favoriete klas van de directeur Bint, 4d, had namelijk de vorige leraar weggepest en daarom was er dringend een nieuwe leraar nodig. Er heerst een streng regime op de school van Bint, waarbij orde en tucht belangrijk zijn. Ook de Bree voert dit regime uit. Hij ziet alle klassen die hij lesgeeft als wezens en heeft bijnamen voor elke klas. Hij noemt ze: de grauwe, de bruine, de bloemenklas en de hel. Aan de hel verklaart hij direct de “oorlog”. Deze tactiek werkt en na een paar maanden wordt de hel een van de beste klassen van de school.

Tijdens een rapportvergadering besluiten de leraren om een jongen, Van Beek, een onvoldoende te geven, ondanks zijn dreigement om dan zelfmoord te plegen. Van Beek pleegt ook daadwerkelijk zelfmoord en na de kerstvakantie breekt er een opstand uit op de school. De “hel” stopt deze opstand. De hel wordt zo uiteindelijk de lievelingsklas van Bint en de Bree.

De school gaat aan het einde van het jaar op excursie. De Bree gaat ook mee. tijdens de excursie verdwijnen er Twee leerlingen uit de groep van De Bree. Deze leerlingen afkomstig uit de hel verdwijnen een dag maar worden later weer gevonden. Aan het einde van het schooljaar wil de Bree stoppen met lesgeven omdat hij van plan was maar een schooljaar te bijven. Uiteindelijk besluit hij om toch nog een jaar door te gaan. Bint neemt echter ontslag. De Bree probeert meerdere malen weer in contact te komen met Bint maar dit lukt niet. De Bree blijft lesgeven op de school en houdt nog steeds het regime van Bint aan.

Mijn mening:

Ik vond het een geweldig boek. Las heel gemakkelijk en snel weg. Ondanks het ouderwets taalgebruik. Ik vond het verhaal van het boek heel interessant.

Bint is in de derde persoon geschreven. Toch is het altijd duidelijk over wie welk stuk gaat.  Het verhaal heeft een chronologische volgorde al word er een keer teruggegaan naar een herinnering. Het verhaal is afwisselend met af en toe wat meeslepende momenten.

Het boek is erg kenmerkend voor de tijd waarin het geschreven is. Er zijn verschillende politieke stromingen verwerkt in het boek die in die tijd opkwamen zoals het totalitarisme en het nationaal socialisme. Het gedrag van de hoofdpersonen pas bij het gedrag van veel mensen uit die tijd. Men twijfelde in die tijd heel erg over hoe het land geregeerd moest worden. Welke politiek ideologie het best was. Vaak werd er niet goed gekeken naar wat z’n politiek idee inhield. Als het werkte was het erg interessant en werd het snel gevolgd. De hoofdpersoon de Bree doet dit ook door het regime van Bint klakkeloos over te nemen.

Ik zou het boek aanraden. Het kost niet veel moeite om te lezen. Maar is wel een heel interessant boek. Is zo uitgelezen en heeft een meeslepend verhaal. Geeft een goede indruk van de tijd waarin het geschreven is. Het verschil zien met nu maakt het boek erg interessant.

 

 

alleen maar nette mensen

Recensie Alleen maar nette mensen

titel: alleen maar nette mensen

auteur: Robert Nuijsje

jaar: 2008

uitgever:  Nijgh en Van Ditmar

bladzijdes: 286

niveau 3

Korte Samenvatting:

Het boek ‘alleen maar nette mensen’ gaat over een nette en beleefde Joodse jongen David. Doordat de spanning in zijn relatie met ‘blanke’ Naomi verdwijnt gaat hij opzoek naar een echte (Zulke met gouden tanden, een te strakke panterprint legging, cup F, dikke billen en een huid zo zwart als de nacht) en intellectuele negerin. Op zijn zoektocht leert David heel veel negerinnen kennen en stapt hij in heel veel (seksuele) relaties. Helaas is er niet een bij zoals hij zich had voorgesteld. De echte negerin is niet intellectueel en de intellectuele negerin is geen echte negerin maar gewoon hetzelfde als iedere Nederlandse intellectuele vrouw.  Wanneer David een eind wil maken aan de zoektocht en zijn vertrouwde succesvolle leven wil oppakken heeft Naomi hem verlaten voor zijn beste vriend.

Mijn mening:

Ik vind het ‘Alleen maar nette mensen’ een leuk en interessant boek. Het verhaal vertelt heel veel over de cultuurverschillen in Nederland tussen verschillende groepen. Dit eigenlijk achterliggend verhaal vind ik juist erg informatief/interessant. maar ook het verhaal van David vond erg leuk en komisch. De vele stereotypes maken het boek erg plezierig om te lezen.

Het boek is geschreven vanuit David. Het boek is niet al te makkelijk te lezen omdat er een hoop dingen gebeuren en vaak ook veel flashbacks zijn. Het taalgebruik was goed en duidelijk. Ik raad dit boek aan als je zowel een leuk verhaal wilt lezen en wat over culturen binnen Nederland wilt leren kennen.

 

Recensie het schnitzelparadijs

Titel: Het Schnitzelparadijs

Auteur: Khalid Boudou

Jaar: 2001

Uitgever: Vassallucci

Bladzijdes: 301

Niveau: 3

Korte samenvatting:

Het boek ‘Het Schnitzelparadijs’ gaat over een jongen, genaamd Nordip. nordip is nadat zijn verliefde Tsjoepita hem verliet, 2 jaar lopen luieren. wanneer hij beseft dat het  tijd wordt om weer actief te worden en een baantje te gaan zoeken. Hij vindt een werkplek in de keuken van De Blauwe Gier, een hotel-restaurant in zijn woonplaats Opdeinen.  Hij wil niet betaald worden en daarom krijgt hij als werk, om alle vieze pannen uit de keuken schoon te maken. Meerman, zijn baas, vindt het raar dat hij niet voor geld wil werken en besluit daarom om hem niet aan “het spel” te laten meedoen Omdat er heel veel zwartwerkers zijn en Krimo opstapt, dreigt de Blauwe Gier failliet te gaan. Daarom Besluit Meerman om Nordip ook mee te laten doen aan het spel.Om te weten hoe dit afloopt moet je het boek lezen.

Mijn mening:

Ik vind het een leuk boek. Met wat grappige stukjes. maar ook wat minder interessant stukjes. Zolang het leuk was is het erg makkelijk en leuk om te lezen. bij de minder leuk gedeeltes werd het boek een beetje saai en langdradig waardoor het minder leuk om te lezen.  Er zaten best wel wat Marokkaanse woorden in. Maar das niet zo erg en soms wel leuk want een paar van die woorden hoor je op school en op straat af en toe terug. Ik heb dit boek gekozen omdat ik het kende van de film. Ook sprak de titel me erg aan.

Het onderwerp van het boek is hoe meer je je best doet hoe verder en hogerop je kan komen.

Het boek was goed opgebouwd. Het liep in een logische volgorde, waardoor het in dat opzicht niet veel moeite kostte om het boek door te lezen.
In het boek was niet heel veel spanning te vinden, maar tijdens het spel wel een beetje.
Het taalgebruik van vrij duidelijk. Alleen die Marokkaanse woorden maakten het ietsjes moeilijker, maar voor de rest was het eigenlijk een leuk boek en een flinke aanrader. Ik zou graag meer van dit soort boeken willen lezen!