alleen maar nette mensen

Recensie Alleen maar nette mensen

titel: alleen maar nette mensen

auteur: Robert Nuijsje

jaar: 2008

uitgever:  Nijgh en Van Ditmar

bladzijdes: 286

niveau 3

Korte Samenvatting:

Het boek ‘alleen maar nette mensen’ gaat over een nette en beleefde Joodse jongen David. Doordat de spanning in zijn relatie met ‘blanke’ Naomi verdwijnt gaat hij opzoek naar een echte (Zulke met gouden tanden, een te strakke panterprint legging, cup F, dikke billen en een huid zo zwart als de nacht) en intellectuele negerin. Op zijn zoektocht leert David heel veel negerinnen kennen en stapt hij in heel veel (seksuele) relaties. Helaas is er niet een bij zoals hij zich had voorgesteld. De echte negerin is niet intellectueel en de intellectuele negerin is geen echte negerin maar gewoon hetzelfde als iedere Nederlandse intellectuele vrouw.  Wanneer David een eind wil maken aan de zoektocht en zijn vertrouwde succesvolle leven wil oppakken heeft Naomi hem verlaten voor zijn beste vriend.

Mijn mening:

Ik vind het ‘Alleen maar nette mensen’ een leuk en interessant boek. Het verhaal vertelt heel veel over de cultuurverschillen in Nederland tussen verschillende groepen. Dit eigenlijk achterliggend verhaal vind ik juist erg informatief/interessant. maar ook het verhaal van David vond erg leuk en komisch. De vele stereotypes maken het boek erg plezierig om te lezen.

Het boek is geschreven vanuit David. Het boek is niet al te makkelijk te lezen omdat er een hoop dingen gebeuren en vaak ook veel flashbacks zijn. Het taalgebruik was goed en duidelijk. Ik raad dit boek aan als je zowel een leuk verhaal wilt lezen en wat over culturen binnen Nederland wilt leren kennen.

 

1 reactie op “alleen maar nette mensen

  1. interessante recensie Yves
    lees nog eens de eerste bladzijden: wat zou de schrijven met die bladzijden willen zeggen. Kan je er een thema uit halen?
    vind je het seksistisch? sommige mensen vinden dat. Waarom wel / niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>