bint

Algemene informatie:

Titel: Bint

Auteur: Ferdinand Bordewijk

Jaar: 1934

Uitgever: De gemeenschap, Utrecht

Bladzijdes: 78

Niveau: -

Korte samenvatting: 

De Bree is een leraar Nederlands, die vanaf november les gaat geven op de school van Bint. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman en gaat lesgeven op de school als afleiding. De favoriete klas van de directeur Bint, 4d, had namelijk de vorige leraar weggepest en daarom was er dringend een nieuwe leraar nodig. Er heerst een streng regime op de school van Bint, waarbij orde en tucht belangrijk zijn. Ook de Bree voert dit regime uit. Hij ziet alle klassen die hij lesgeeft als wezens en heeft bijnamen voor elke klas. Hij noemt ze: de grauwe, de bruine, de bloemenklas en de hel. Aan de hel verklaart hij direct de “oorlog”. Deze tactiek werkt en na een paar maanden wordt de hel een van de beste klassen van de school.

Tijdens een rapportvergadering besluiten de leraren om een jongen, Van Beek, een onvoldoende te geven, ondanks zijn dreigement om dan zelfmoord te plegen. Van Beek pleegt ook daadwerkelijk zelfmoord en na de kerstvakantie breekt er een opstand uit op de school. De “hel” stopt deze opstand. De hel wordt zo uiteindelijk de lievelingsklas van Bint en de Bree.

De school gaat aan het einde van het jaar op excursie. De Bree gaat ook mee. tijdens de excursie verdwijnen er Twee leerlingen uit de groep van De Bree. Deze leerlingen afkomstig uit de hel verdwijnen een dag maar worden later weer gevonden. Aan het einde van het schooljaar wil de Bree stoppen met lesgeven omdat hij van plan was maar een schooljaar te bijven. Uiteindelijk besluit hij om toch nog een jaar door te gaan. Bint neemt echter ontslag. De Bree probeert meerdere malen weer in contact te komen met Bint maar dit lukt niet. De Bree blijft lesgeven op de school en houdt nog steeds het regime van Bint aan.

Mijn mening:

Ik vond het een geweldig boek. Las heel gemakkelijk en snel weg. Ondanks het ouderwets taalgebruik. Ik vond het verhaal van het boek heel interessant.

Bint is in de derde persoon geschreven. Toch is het altijd duidelijk over wie welk stuk gaat.  Het verhaal heeft een chronologische volgorde al word er een keer teruggegaan naar een herinnering. Het verhaal is afwisselend met af en toe wat meeslepende momenten.

Het boek is erg kenmerkend voor de tijd waarin het geschreven is. Er zijn verschillende politieke stromingen verwerkt in het boek die in die tijd opkwamen zoals het totalitarisme en het nationaal socialisme. Het gedrag van de hoofdpersonen pas bij het gedrag van veel mensen uit die tijd. Men twijfelde in die tijd heel erg over hoe het land geregeerd moest worden. Welke politiek ideologie het best was. Vaak werd er niet goed gekeken naar wat z’n politiek idee inhield. Als het werkte was het erg interessant en werd het snel gevolgd. De hoofdpersoon de Bree doet dit ook door het regime van Bint klakkeloos over te nemen.

Ik zou het boek aanraden. Het kost niet veel moeite om te lezen. Maar is wel een heel interessant boek. Is zo uitgelezen en heeft een meeslepend verhaal. Geeft een goede indruk van de tijd waarin het geschreven is. Het verschil zien met nu maakt het boek erg interessant.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>