bonita avenue

algemene informatie:

Titel: Bonita Avenue

Auteur: Peter Bowalda

Jaar:  2010

Uitgever: De Bezige Bij,

Bladzijdes: 543

Niveau: 4

 

Korte samenvatting:

Het boek gaat over de ondergang van de familie Sigelius. Drie bijzondere figuren bepalen de sfeer in dit drama, vanuit wiens hoofd de ontrafeling in een hoog tempo worden verteld: Aaron Bever, zijn vriendin Joni en haar stiefvader Siem Sigerius. Het verhaal speelt zich af in drie tijdmomenten. Het eerste in 1982 dan woont de familie Sigerius in Amerika, aan Bonita avenue,  Siem Sigerius is hoogleraar wiskunde en ging als judoka bijna naar de Olympische Spelen.

Het ander in 2000, tijdens de vuurwerkramp in Enschede, Siem krijgt hier te horen dat zijn echte zoon Wilbert vrijkomt uit de gevangenis. Ook ontdekt Siem dat zijn (stief)dochter Joni een pornosite heeft. Als Siem bewijzen zoekt wordt hij ontdekt door Joni en haar dan nog vriend Aaron, Joni en Aaron gaan hierdoor uit elkaar, Joni gaat naar Amerika en Aaron word depressief. Siem rent na de ontdekking verward weg en pleegt later zelfmoord. Joni vind later het lijk van haar vader.   

En het laatste in 2008. Joni runt inmiddels een bedrijf in Amerika, Aaron gaat naar de psychiater om van zijn psychose af te komen. Tineke is alleen achtergebleven na de zelfmoord van Siem.

mijn mening:

De verhalen, gebeurtenissen en tijden lopen lopen kris kras door elkaar heen. Hierdoor creëert  Buwalda een meeslepende verhaal. In het boek ontstaat een tweestrijd tussen twee werelden van twee generaties.  Buwalda laat beide perspectieven duidelijk zien door het vele wisselen van tijd.  Het snelle tempo waarmee Buwalda deze gebeurtenissen brengt is soms ook vervelend. De hoeveelheid feiten en gebeurtenissen wordt wel eens teveel. dat je echt even als op een rijtje moet zetten om het weer te begrijpen. Ook de vele uitweidingen maken het verhaal af en toe langdradig.

Ondanks dat het verhaal dik meer dan vijfhonderd bladzijden heeft en af en toe langdradig word, verslapt de aandacht geen moment. Ik raad dit boek aan omdat alles wat er vertelt wordt klopt, van het grotere geheel tot het kleinste detail. De meeslepende geschiedenis, de ingewikkelde clichés, de flashbacks.

 

Bint is in de derde persoon geschreven. Toch is het altijd duidelijk over wie welk stuk gaat. Het taalgebruik is ouderwets maar begrijpelijk. Het verhaal heeft een chronologische volgorde en een keer wordt er teruggegaan naar een herinnering. Het verhaal is afwisselend maar niet spannend. Er zit ook niet echt een rode draad in het verhaal. Wel is het boek snel uit te lezen.

Het boek is erg kenmerkend voor de tijd waarin het geschreven is. Er zijn verschillende politieke aspecten verwerkt in het boek die in die tijd opkwamen zoals het totalitarisme en het nationaal socialisme. Ook is het gedrag van de hoofdpersonen gebaseerd op het gedrag van veel mensen uit die tijd. Mensen wisten in de periode tussen de twee wereldoorlogen ( het Interbellum) vaak niet welke politieke stroming ze moesten volgen en daarom volgden ze vaak zomaar een stroming zonder er echt bij stil te zijn wat het inhield. De hoofdpersoon de Bree doet dit ook door het regime van Bint klakkeloos over te nemen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>