Turks Fruit

Door: Yves Koekkoek

Titel: Turks Fruit

Auteur: Jan Wolkers

Pagina’s: 189

Uitgever: Meulenhoff

Niveau: 3

Korte samenvatting: 

In de jaren ’60 ontmoet de naamloze ik-verteller, een kunstenaar, de liefde van zijn leven, haar naam is Olga . Zoals met veel grote liefdes, is de relatie geen lang leven gegund. De kunstenaar eigent zich Olga toe in zijn leven en in zijn beelden. Olga kan de kunstenaar niet aan die bezig is zijn eigen leven te vormen. Ze vindt al gauw, deels door haar moeder, voor wie geen enkele man goed genoeg is, een andere man. Maar hier blijft het niet bij, zij vindt vervolgens weer een andere man. Als de kunstenaar en Olga elkaar naar lange tijd weer ontmoeten, heeft Olga tot overmaat van een hersentumor zal hier overlijden. Turks Fruit is een roman over de voor de kunstenaar zelf, de grote zaken van het leven – liefde, kunst en de dood.

Mijn mening

Turks Fruit is een boek met een zwaar eind. Het boek behandelt belangrijke zaken van het leven die nog niet altijd zo gewaardeerd worden. Liefde is ook in dit boek voor de ik-persoon moeilijk en word ook onmogelijk gemaakt door de moeder van Olga. Dat liefde niet altijd de beste persoon brengt, maakt het voor vele nog steeds onmogelijk om liefde te voelen. NA het lezen van dit boek begon ik meer na te denken over de liefde en de dood. Dat dood zo plotseling kan komen als in het boek zet je aan het denken. De titel die ook meerdere betekenissen heeft staat centraal voor het thema van het boek. Een aanrader als men even flink over alles wilt nadenken.

Turks Fruit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>