Het schnitzel paradijs, Khalid Boudou

Dit is de derde recensie en gaat over het boek Het schnitzel paradijs.

Algemene gegevens:

  • Titel: Het schnitzel paradijs
  • Auteur: Khalid Boudou
  • Geschreven in: 2001
  • Uitgeverij: Vassallucci
  • Uitgave: 9de druk
  • Pagina’s: 290

Samenvatting

Na twee jaar te hebben geslapen (niets te hebben gedaan) wilde Nordip zijn leven verbeteren en gaan werken, dit doet hij in het restaurant “De Blauwe Gier” (à la Van Der Valk). Hij werkt daar vrijwillig als afwashulp, hij wordt ook wel “sopkop” genoemd. In zijn pannenhoekje komen de medewerkers hun hart uitstorten als ze problemen hadden. De restaurantbaas is een man genaamd “Meerman” die tegen hem zegt bij zijn aanmelding dat hij het zogenaamde spel niet hoeft te spelen.

Er werken veel verschillende personages in het restaurant en het loopt niet altijd gesmeerd tussen deze personages. De neef van Nordip die daar ook werkt; Krimo, wordt verlieft op het dienstmeisje; Agnes, die tevens het nichtje is van de restaurantbaas. Ook is er de chefkok, Willem genaamd, die Nordip vaak afbrand.

Na het loop van het verhaal valt de FIOD binnen, omdat ze dachten dat er gefraudeerd werd. Veel mensen werkten er illegaal en werden meegenomen, waaronder meerman. Door het gebrek aan mankracht ging de kwaliteit van het restaurant achteruit en gingen nog meer mensen weg.

Nadat Meerman is vrijgelaten zegt hij dat Nordip het spel moet gaan spelen, wat een “simpel” potje dammen blijkt te zijn tegen de chefkok Wilhelm. De uitkomst van het spel bepaald je rang in de keuken. Als je won zou je eerste kok worden. Eerst was Nordip aan de verliezende hand, maar daarna had hij alsnog gewonnen. Twee andere koks waren het er niet mee eens, toen Nordip die dag naar huis ging staken zij het restaurant in brand.

Vertelperspecitef:

Het verhaal wordt vertelt vanuit het oogpunt van de ik-figuur; Nordip.

Tijdlijn:

De verhaallijn van het boek loopt door elkaar, je hebt het “hoofdverhaal” en Nordip vertelt er veel andere verhalen over zijn verleden.Soms is het een op zichzelfstaand stuk, maar soms gaat het verderop in het boek weer door. Deze verhalen zijn niet altijd chronologisch vertelt, maar het hoofdverhaal is het wel. Het speelt zich af in een tijdsbestek van ongeveer twee jaar.

Mening:

Ik vond het een grappig boek, maar wel vaag. Er komen vermengde Nederlandse woorden/gezegdes in voor, wat duid op dat Nordip moeite heeft met de taal, ook komen er zelf verzonnen woorden in voor. Soms gaat Nordip, zoals hij dat noemt, “Salamiseren”; hij droomt weg en denkt aan vanalles en nog wat. Dit is soms lastig te volgen maar wel  grappig. Het woordgebruik lijkt veel op straattaal en geïmproviseerde Nederlandse woorden.

Het is soms ook moeilijk om te volgen waar en wanneer je in het boek bent, het gaat zo van de ene plaats en tijd naar de andere (dus een ander stukje verhaal). Maar de verhalen verduidelijken zijn situatie en zit meestal wel iets grappigs in.

Het is ook leuk om de kleine keuken maatschappij te zien met haar rangorde. De ene kan wel wat over de ander zeggen zonder gevolg, maar Nordip moet als pannenlapper wel op zijn woorden letten.

Ik zou al met al het boek aanraden aan anderen. Het is heel grappig en leuk op te lezen, maar soms wel verwarrend, het is belangrijk om je aandacht bij het lezen te houden, anders is het moeilijk om te begrijpen waar het over gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>