Erik of het klein insectenboek, Godfried Bomans

Dit is de vierde recensie en gaat over het boek Erik of het klein insectenboek.

Algemene gegevens: 

  • Titel: Erik of het klein insectenboek
  • Auteur: Godfried Bomans
  • Geschreven in: 1940
  • Uitgever: Het spectrum, Utrecht
  • Druk: 58e uitgave
  • Pagina’s: 143

Samenvatting:

De jonge Erik wil gaan slapen, maar hij heeft het gevoel dat er iets gaat gebeuren. Dus hij pakt het insecten boek die hij moet kennen voor een toets van morgen en gaat lezen. Opeens komen de schilderijen in zijn kamer tot leven en komt hij terecht in één van die schilderijen, de door hem gedoopte Wollewei.

Binnen in dat schilderij komt hij allemaal verschillende insecten tegen. Eerst de bekakte familie vliesvleugel. Deze familie van wespen kijken neer op de bijen. Door een loflied over een bij te zingen wekt hij het ongenoegen van de familie en wordt hij weggestuurd.

Daarna ontmoet hij een hommel, die hem naar een hotel brengt, dat in een slakkenhuis zit en wordt gerund door een slak. Door zijn geleerde insectenkennis te bespreken met de inwoners van het hotel probeert elk aanwezig insect precies te doen zoals het in zijn leerboek staat en is bang om iets fout te doen. Uiteindelijk ontsnapt hij uit het hotel met een vlinder, die hij aan een vriendin helpt.

Nadat de vlinder weg is wordt hij aangevallen door een spin. Een doodgraver vindt hem en brengt hem naar zijn huis, deze zegt dat hij het belangrijkste insect is, maar de familie van de doodgravers wordt vervolgens opgegeten door een mol. Hierna vindt Erik een regenworm, die ook beweerd het belangrijkste insect te zijn. Maar de regenworm raakt in de knoop en als Erik hulp wilt gaan halen, stuit hij op een mier, die hem brengt naar een mierenkolonie. Op weg daarnaartoe merkt hij dat hij heel beroemd onder de insecten. Geen van de insecten durft meer iets te doen zonder zeker te weten dat het zo in het boek staat. Omdat anders alles in de war loopt, adviseert Erik de insecten om te doen wat ze van plan waren te doen en niet na te denken.

Eenmaal bij de mierenkolonie aangekomen verlangt Erik terug naar de gewone wereld en gaat met behulp van de mierenkolonie naar de rand van het schilderij, daar stuiten ze op een mierenleger en komt er een gevecht. Uiteindelijk wordt Erik wakker en verlangt hij terug naar de Wollewei. Tijdens de toets baseert hij zijn antwoorden op zijn ervaringen in het schilderij en haalt hij alsnog een onvoldoende.

Vertelperspectief:

Het boek wordt vertelt vanuit de schrijver

Tijdlijn:

Het boek is helemaal chronologisch, het boek speelt zich af in een tijdsbestek van een avond.

Mening:

Ik vond het een grappig boek. Het was niet een heel moeilijk boek om te lezen. Het leuk om het insectenleven uit een ander, verzonnen, perspectief te zien. Je ziet insecten afgebeeld als wezens die hetzelfde denken als mensen. Ook zie je dat de verschillende soorten insecten verschillende soorten mensen voorstellen. Dit besefte ik pas aan het eind van het boek.

Ik zou het boek aanraden om te lezen, maar het heeft niet de hoogste moeilijkheidsgraad. Voor sommige mensen is het dus meer schikt dan voor anderen, maar alsnog de moeite waard om te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>