Reize door het Aapenland

Dit is de zevende recensie en gaat over het boek Reize door het Aapenland

Algemene gegevens:

  • Titel: Reize door het Aapenland
  • Auteur: Gerrit Paape (uitgebracht onder pseudoniem “J.A. Schasz”
  • Geschreven in: 1788
  • Uitgever: Vantilt
  • Druk: 3de druk
  • Pagina’s: 127

Opbouw:

Het boek wordt vertelt vanuit het ik-perspectief. De zinnen zijn niet heel lang en meestal goed te volgen, ware het niet dat het in ouder Nederlands is geschreven, waardoor het vrij moeilijk te lezen is. Er worden ook vaak zinspelingen en spreekwoorden gebruikt.

Samenvatting:

Het begint ermee dat er vijf “dingen” tegelijk in het water zijn gevallen; zijn vrouw, zijn dienstmaagd, zijn hond en zijn paard, het “ik-figuur” (waarvan de naam niet wordt genoemd) moet kiezen wie hij uit het water wil redden. Na lang nadenken komt hij erachter dat ze al lang allemaal zijn verdronken. Omdat hij daardoor wordt beschuldigd van moord vlucht hij, waardoor hij uiteindelijk terecht komt in het apenland. Hier leven allemaal apen. Deze kunnen praten en hebben zelfs een werkend politiek systeem. Eenmaal in een stad wordt hij omgedoopt tot “nummer 17″ omdat de apen geen namen hebben, maar nummers.

Doordat hij één van de raadsleden heeft ontmoet woont hij de een bespreking bij van de apenhoofden. Zij willen dat de apen als mensen gaan leven. Er wordt in de raad besproken hoe ze dat willen gaan doen. Aan de ene kant staat  nummer 1 (het raadslid die hij heeft ontmoet), die wil dat de apen zich qua gedrag aanpassen aan de mens en aan de andere kant nummer 5 die wil dat de aap qua uiterlijk op de mens lijkt door hun staart eraf te hakken.

Hierdoor ontstaan er dus twee groepen; de een aan de kant van nummer 1 en de ander aan de kant van nummer 5. Door intrige proberen zijde raadsleden de apensamenleving voor zich te winnen. Nummer 1 heeft een slim plan om nummer 5 dwars te bomen, maar nummer 5 heeft dit door en zorgt er juist voor dat het plan tegen hem werkt. Doordat nummer 5 daardoor de apenvrouwtjes voor zich heeft gewonnen komt de overwinning uiteindelijk aan zijn kant. Nummer 1 wilt eerst kijken of het afhakken van de staarten wel veilig is, maar nummer 5 weet dat te voorkomen door te zeggen dat dit een list van nummer 1 is.

Als eenmaal de grote dag is aangebroken waarop de staarten worden afgehakt (van iedereen behalve de raadsleden) moeten alle apen in kringen gaan zitten met een hakblok, een bijltje en een pleister. Zo hakt iedere aap de staart van zijn voorgang af en plakt er dan snel een pleister op. Doordat ieders staart zo tegelijk wordt afgehakt zou er volgens de bedenkers niets mis kunnen gaan. Behalve dan dat op het moment dat de staart wordt afgehakt de apen zo erg opschrikken dat ze wegrennen. Hierdoor ontstaat chaos waardoor het bloeden niet gestelpt kan worden en heel veel apen doodgaan. Er zijn maar weinig overlevenden. Nummer 1 en zijn aanhangers schieten te hulp en men ziet in dat hij gelijk had.

Nadat de hoofdpersoon de slachting had gezien en hij zich terugtrok om te gaan slapen wordt hij wakker en blijkt alles wat hij heeft meegemaakt een droom te zijn en is hij gewekt door zijn vrouw in zijn eigen huis.

Mijn mening:

Het boek bevatten veel grappen en was daarom soms wel grappig om te lezen, maar het grootste probleem was dat het in oud Nederlands is geschreven, waardoor het soms echt niet te begrijpen was. Wel stond er van sommige woorden de vertaling onderaan de pagina, maar dat was bij lange na niet genoeg. Zo was nummer “nommer” en blijkt “handtasting” gewoon een handdruk te zijn. Doordat het niet goed te lezen was gaan er veel grappen en passages aan je voorbij.

Het was ook lastig te lezen doordat er verwijzingen zijn naar gezegdes en gebeurtenissen van toen. Deze staan soms niet uitgelegd, waardoor je ook daar niet begrijpt waar ze het over hebben.

Al met al zou ik, ondanks dat het wel een grappig boek is, het niet aanraden. Puur omdat het, zoals ik al eerder zei, niet goed te lezen is en niet goed te begrijpen valt. Mocht er een naar het nieuwe Nederlands vertaalde versie bestaan, dan zou ik het wél aanraden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>