Beatrijs

Dit is de achtste en laatste recensie van dit jaar en gaat over het boek Beatrijs

Algemene gegevens:

  • Titel: Beatrijs
  • Auteur: onbekend
  • Geschreven rond:1374
  • Uitgever: Noordhof uitgevers, Groningen
  • Druk: Onbekend
  • Pagina’s: 59 (gedicht zelf is 1040 regels)

Opbouw:

Het boek is uit het perspectief van de schrijver. Deze vertelt als een toeschouwer wat er precies gebeurd. Dit is het hij-perspectief, maar er zijn ook stukken waar de schrijver zegt: “Hem laat ik nu met rust” als hij van het ene personage naar de andere gaat. Als ware dat het verhaal wordt vertelt in plaats gelezen.

Het boek zelf bestaat uit een linkerbladzijde met de tekst in het oud-Nederlands en een rechterbladzijde vertaald naar het huidige Nederlands (hetzelfde als bijĀ Van den vos Reynaerde, zie eerste recensie). De oude tekst is op rijm (als AA BB CC en zo door). Dit duid, samen met de manier van schrijven, dat het waarschijnlijk een verhaal is dat door minstrelen werd vertelt van hof naar hof.

Samenvatting:

Het gedicht begint ermee dat de schrijver vertelt dat het dichten hem weinig oplevert en men hem adviseert er geen tijd meer in moet stoppen. Maar dat hij met het verhaal de goedheid wil laten zien van Maria.

Het verhaal zelf begint ermee dat een non in het klooster (van wie je pas aan het eind te weten komt dat ze beatrijs heet, maar voor het gemak noem ik haar aan het begin ook zo) een vriend heeft met wie ze zou willen samenleven. Maar dat kan niet omdat Beatrijs in een klooster zit. Daarom legt ze haar Habijt (de dagelijkse kledij van een non) en haar sleutels op het altaar van Maria. Samen met haar geliefde gaan ze naar de grote stad.

In de stad leven ze een gelukkig leven en krijgen ze twee kinderen. Maar na zeven jaar is het geld op en verlaat haar man haar. Omdat ze blut achterblijft met haar twee kinderen en ze niets anders kan, is ze gedwongen de prostitutie in te gaan. Dit gaat een paar jaren door tot ze beseft dat ze een enorme zonde begaat. Daarom besluit ze om en zwerversbestaan te leiden samen met haar kinderen. Ondanks wat ze doet blijft ze bidden tot Maria.

Als ze na veertien jaar dicht bij het klooster komt zoekt ze onderdak bij een weduwe voor onderdak. Daar komt ze er achter dat niemand weet dat ze weg is. Als ze die nacht gaat slapen krijgt ze drie visioenen, waarbij ze erachter komt dat Maria haar plaats over heeft genomen in het klooster en daardoor niemand wist dat ze weg was. Ook kwam ze in het visoen te weten dat ze terug moet keren naar het klooster en dat haar kleding en sleutels op het altaar liggen.

De volgende avond gaat Beatrijs naar het klooster en ziet ze gewoon haar kleding liggen. Ze trekt dit aan en niemand heeft ooit gemerkt dat ze veertien jaar weg was. Haar kinderen heeft ze achtergelaten bij de weduwe, die steun krijgt van de kerk om de kinderen te onderhouden. Beatrijs wilt haar zonden met niemand delen. Maar zodra de abt komt voor zijn jaarlijkse bezoek biecht Beatrijs alles op. De abt vergeeft haar, met als voorwaarde dat hij het verhaal (zonder dat iemand weet dat zij het is) mag rond vertellen. Ook neem de abt haar kinderen onder zijn hoedde, die later monnik werden.

Mijn mening:

Ik vond het een goed boek. Er zijn veel verwijzingen (eigenlijk staat het er vol mee) naar geloof en god. Ondanks dat ik ongelovig ben en niet veel Bijbelkennis heb zijn die goed te herkennen. Zoals het visioen dat drie keer terugkomt, of de zeven jaar van voorspoed.

Al met al zou ik denk ik het boek wel aanraden, omdat een oud boek wel leuk is om te lezen, maar er gebeurd niet heel veel en het is ook niet veel om te lezen (natuurlijk anders zoudenĀ minstrelen het niet kunnen onthouden), waardoor je er wel snel door bent. Maar als je het aandachtig doorleest zie je de vele verwijzingen naar het geloof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>