Blokken

Dit is de tiende recensie en gaat over het boek Blokken

Algemene informatie:

  • Titel: Blokken
  • Auteur: F. Bordewijk
  • Geschreven in 1931
  • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
  • Druk: 32e druk

Opbouw:

Waar er boeken zijn die uit het ik-perspectief of vanuit het hij-perspectief, is dit boek in geen van deze perspectieven geschreven. Het kan eerder gezien worden als een men-perspectief. Er komt geen apart persoon of hoofdpersoon in voor, maar het wordt geschreven vanuit het perspectief van een alwetende verteller. “In andere wijken maakte men gevangen. Enkelen, bekent als aanstichters, werden behoedzaam gegrepen gelijk kostbare pelsdieren. Men schond hun pels niet.”

Waar het boek gaat over een totalitaire staat waar alles bestaat in de vorm van blokken, is het boek ook te zien als in blokken opgedeeld. Het boek is erg geordend, net als de staat die in Blokken wordt beschreven. Het is opgedeeld in 10 hoofdstukken en het boek bestaat uit twee delen (het eerste als een goed werkende totalitaire staat en het tweede deel over een opstand). Elk deel deel bestaat uit 5 hoofdstukken.

Daarnaast is het boek zo geschreven dat het lijkt of het boek ver van de lezer afstaat. Het is zeer onpersoonlijk, zoals de maatschappij waar het verhaal zich in afspeelt. Sinds er halverwege een opstand komt en het dus van een perfect staat naar een onrustige staat gaat, veranderd het taalgebruik ook. De zinnen worden langer (alsnog niet heel lang) en er komen vergelijkingen. Daarvoor waren de zinnen erg kort en beknopt, wat overeen komt met Bordewijk’s schrijfstijl.

Er wordt eigenlijk geen verhaal vertelt, maar er wordt eerdere een situatie beschreven van een totalitaire staat. Er zijn daarom ook geen flashbacks en alles is volledige chronologisch.

Samenvatting:

Het boek beschrijft een maatschappij, de ‘Staat’ genaamd. Het begint met het landen van een vliegtuig. Daarna wordt de staat beschreven; de vierkante architectuur, de kleding, de kalender en de verdere regels. Daarna wordt ook het bestuursorgaan van de Staat de ‘Raad’ beschreven. Waar bijna de hele Staat bestaat bestaat uit blokken en vierkanten is het centrum vanuit vroeger bewaard. Dit gedeelte dient als museum van de kapitalistische staat. s’Nachts is de stadskern verboden gebied, al zijn er mensen die zich in dit gebied laten insluiten en er een schaduwleven leiden.

Later komt ‘groep A’ ter sprake. De Raad wil deze opstandelingen opruimen. Daarna wordt een bijeenkomst van de ‘groep A’ besproken, maar deze groep wordt opgepakt, geëxecuteerd en de opstand wordt neergeslagen. De stadskern wordt daarop vernietigd en er komt het kernplein voor in de plaats. De Raad maakt er een nationale feestdag van waar er drie evenementen plaatsvinden; het lanceren van een ruimteschip, het mijnen van een meteoriet en een kunstmatige luchtspiegeling.

Daarna wordt het economische stelsel van De Staat beschreven. Er bestaat, ondanks dat het verboden is, nog steeds ‘ondeugden’ als geld, juwelen, drank en prostitutie. Deze gebeuren in lege verkeerstunnels. Het boek eindigt met de beschrijving van een militaire parade en De Raad kijkt vanuit een luchtschip erop neer. Het blijkt dat er nog steeds wanorde is, sinds de legeronderdelen niet in de vastgestelde formaties bewegen. Na deze parade heerst er onrust in de stad.

Persoonlijke mening:

Ik vond het een vreemd boek om te lezen. Het is niet een “doornee” boek. Een rare manier van schrijven die ook al is voorgekomen in Bint. Korte zinnen, niet veel bijvoeglijk naamwoorden maar erg kortaf. Dit maakt de zinnen zelf makkelijk te lezen, maar het geheel moeilijk te begrijpen. Het lezen over een totalitair regime was wel erg interessant. Er zijn veel van dit soort dystopische verhalen en elk hebben een andere kijk op een dictatorisch regime in de toekomst. Hier is het dat alles vierkant en uniform moet zijn.

De afstandelijke schrijfstijl zonder hoofdpersonen maakt dat je het lastig een leuk boek kan vinden. Er zijn geen emoties van hoofdpersonen of hoofdpersonen waar je je in kan inleven. Puur een beschrijving van een situatie.

Dit maakt dat ik het niet zou aanraden om te lezen, maar als je geïnteresseerd bent in dystopische boeken, is het wel een boek waar je naar zou moeten kijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>