Het leven uit een dag

Dit is de twaalfde en laatste recensie en gaat over het boek Het leven uit een dag.

Algemene informatie:

  • Titel: Het leven uit een dag
  • Auteur: A.F.Th. van der Heijden
  • Geschreven in: 1988
  • Uitgever: Querido
  • Druk: Eerste, tweede en derde druk (staat letterlijk in het boek).

Opbouw: 

Het boek is volledig chronologisch opgebouwd. Er zijn geen flashbacks, maar er worden wel grote delen weggelaten van zijn leven. Sinds het leven op aarde zich in een dag afspeelt is een stap van een uur eigenlijk erg groot. Daardoor ontwikkeld de hoofdpersoon (Benny Wult) zich er snel.

Het boek bestaat zowel uit snelle dialogen als lange beschrijvingen. Vooral seksuele (getinte) gebeurtenissen worden erg uitgebreid beschreven, tot wel 18 pagina’s lang. Verder is er weinig sprake van moeilijke woorden.

Samenvatting:

Benny Wult groeit op in een wereld waarin ieder mensenleven slechts één dag duurt en alles ook maar één keer kan gebeuren. Men kan maar één keer dronken worden (een tweede keer dronken worden betekend de dood), geslachtsgemeenschap kan maar één keer geschieden (daarna sterven de geslachtsdelen af), een vrouw kan maar één keer zwanger worden, je kan kleren maar één keer dragen en je groeit letterlijk uit je kleren. Alleen eten herhaald zich; drie keer op de dag. De eerste maaltijd is borstvoeding.

Benny wordt geboren, krijgt de borst en moet al bijna meteen naar school. Het grootste deel van de ochtend wordt op school doorgebracht. Daar krijgen ze onder andere te leren dat de hemel een plek is van een kortstondig genot en de hel een plek van eindeloze herhaling. Daarna krijgen de jongeren meteen hun diploma en kunnen ze gaan werken. Benny gaat naar de luchtmacht en ontmoet in een bar Gini. Ze worden verliefd op elkaar en hebben seks. Ze vinden dit zo lekker dat ze het vaker willen doen, maar dat kan niet daar. Gini is zwanger geworden en hun lichaam zijn begonnen met aftakelen.

Omdat ze de ‘daad’ willen herhalen en de enige plaats waar dat mogelijk is de hel is, hopen Gini en Benny naar de hel gestuurd worden. Benny bedenkt een plan daarvoor door een blinde man dood te steken en daarvoor dan de doodstraf te krijgen. Om zeker van de elektrische stoel te zijn proberen ze zo onsympathiek over te komen. Omdat Gini zwanger is moet de rechtszitting onderbroken worden door de bevalling, waardoor Gini en Benny uit elkaar gaan.

Na zijn executie ontwaakt Benny in de hel. In eerste instantie denkt hij nog op aarde te zijn, dat er iets is misgegaan met de executie, omdat de hel erg op aarde lijkt. In de hel verouderen mensen nauwelijks merkbaar en kunnen alles herhalen. (dus eigenlijk de wereld waar wij in leven). Benny zoekt naar Gini maar die is nergens te vinden. De oude, blinde man die ze vermoord hebben is er wel. Hij raadt Benny aan te werken en zo komt Benny in de prostitutie terecht.

Het leven van Benny begint nu een sleur te worden voor hem. Gini is nog steeds niet te vinden en de voortdurende seks begint hem tegen te staan. Uiteindelijk blijkt Gini in de hemel terecht zijn gekomen, omdat Benny het plan had bedacht om de blinde man te vermoorden. Daarna blijkt dat de blinde man zich expres heeft laten vermoorden om Gini en Benny uit elkaar te drijven.

Persoonlijke mening:

Ik vond het op zich een leuk boek om te lezen. Een wereld waar alles maar één keer gebeurd is een origineel onderwerp voor een boek. Het is niet te snel en ook niet te langzaam vertelt. Al waren er sommige stukken die naar mijn mening wel iets minder… expliciet konden zijn.

Al verlangde Benny noch zo erg naar herhaling van ‘de daad’, uiteindelijk staat het hem heel erg tegen. Maar hij kan niet ontsnappen uit het leven van de hel. De boodschap uit het boek is ook (wat op de derde pagina van het boek staat); “L’enfer c’est la répétition” ofwel; De hel, dat is de herhaling.

Al met al zou ik het boek aanraden, het is best leuk om te lezen en het is een origineel concept (het leven dat maar uit één dag bestaat).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>