Alleen maar nette mensen

Algemene informatie

Auteur: Robert Vuijsje
Uitgegeven: 2008
Pagina’s: 286

Samenvatting 

David is een 21-jarige jongen uit Oud-Zuid Amsterdam. David heeft 3 jaar geleden zijn gymnasiumopleiding afgerond aan het Barleus in Amsterdam. Hier heeft hij ook een meisje leren kennen genaamd Naomi, met wie hij al jaren een relatie heeft. Naomi en de vrienden van David zijn allemaal gaan studeren, maar David had daar geen trek in. Hij is zijn zoektocht naar zijn identiteit begonnen. David is joods, maar hij ziet er Marokkaans uit. Dit vindt hij helemaal niets, vooral omdat hij wordt geconfronteerd met alle vooroordelen tegenover Marokkanen. Omdat David niet is gaan studeren groeien hij en Naomi langzaam uit elkaar.

David komt erachter dat hij valt op negerinnen met een dikke kont. Hij wilt echter geen bounty, een vrouw die zwart is van buiten en wit vanbinnen. Hij wilt een “echte” negerin, maar ze moet wel intellectueel zijn. Hij ontmoet Rowanda, een echte negerin.

David zijn relatie met Rowanda komt na een avondje stappen tot een einde nadat hij een ander meisje probeert te versieren. David heeft het gevoel dat hij zijn geluk nooit in Nederland zal vinden, en gaat daarom naar Tennessee. Daar schijnen grote negerinnen te lopen die misschien wel intelligent zijn. In Amerika heeft hij genoeg te doen, maar zijn geluk kan hij maar niet vinden. Een oude zwarte vrouw genaamd Rosalyn denkt dat ze hem kan helpen. Rosalyn is slim, ze is immers lerares op de universiteit. Na een afspraak met Rosalyn komt David erachter dat zijn ideaal niet bestaat. Een intellectuele zwarte vrouw is gewoon hetzelfde als een intellectuele witte vrouw. In dat geval kan hij net zo goed met Naomi zijn vindt hij.

Eenmaal terug in Nederland komt hij erachter dat zowel Rowanda als Naomi een nieuwe relatie hebben. Dit is natuurlijk een grote tegenvaller voor David. Als hij Willem-Alexander ziet zaklopen komt hij erachter dat hij zich niet thuis voelt in Nederland. Hij wordt door niemand geaccepteerd zoals hij is. Alleen Marokkanen accepteren hem hoe hij is, dus hij zal maar Marokkaan moeten worden.

Terug thuis ziet hij een leuk meisje lopen. Dit blijkt Naima te zijn, een meisje die hij al eens eerder in de supermarkt heeft gezien. Naima is Marokkaans, maar ze zegt er wel bij dat ze uit Casablanca komt. Dit duidt erop dat ze wel degelijk intellectueel is. David praat met haar over eten en krijgt een relatie met haar.

Eigen mening

Ik heb het boek met plezier gelezen. Het verhaal is eigenlijk heel erg raar, maar het geeft wel een beeld van de multiculturele samenleving in Nederland. Dit beeld is niet heel goed, gezien het is berust op bekende vooroordelen die er heersen, maar is wel erg grappig.

David is in het boek op zoek naar zichzelf. Hij is geboren in een buurt met “nette” mensen en heeft “nette” ouders. Hij voelt zich hier niet op zijn plaats. Daarom gaat hij zijn horizon verbreden, en hoewel het een lange tijd duurt voordat hij weet wat hij wilt, lijkt hij op het einde van het boek toch te weten wat hij wil.

Ook de ironie vind ik een mooie toevoeging aan het boek. Voor iemand die er niet van houdt op te worden bevooroordeeld, heeft David toch een hoop vooroordelen over andere mensen. Hij heeft eigenlijk over elke bevolkingsgroep wel een mening, maar hij vind het niet leuk als iemand een mening over hem heeft die berust op zijn afkomst. Deze vorm van ironie lijkt in eerste instantie heel raar, maar maakt het boek een stuk leuker om te lezen.

Ik denk dat dit een leuk boek is, vooral voor scholieren, en ik zou het zeker aanraden.

Karel ende Elegast

Algemene informatie:

Auteur: Onbekend
Uitgegeven: 1250
Pagina’s: 56

Samenvatting

 Koning Karel ligt ’s avonds in bed in zijn Kasteel wanneer hij van een engel een boodschap van God krijgt: “Ga uit stelen of je verliest je leven.” Karel negeert het in de eerste instantie, maar als de engel voor een derde keer terugkomt gaat hij toch maar iets stelen. In het donkere woud komt hij een  zwart geklede ridder tegen die niet wil zeggen wie hij is. Ze raken in een gevecht dat Karel wint en waarna de ridder zich bekend maakt als Elegast. Elegast, een vazal die door Karel van zijn land is verbannen, is een dief. Karel vindt dit wel leuk en stelt zich voor als Adelbrecht. Hij stelt voor om Koning Karel (zichzelf dus) te bestelen, maar Elegast ziet dit niet zitten omdat hij, ondanks zijn verbanning, nog steeds trouw is aan zijn koning. Elegast stelt daarom voor om de broer van Karel, Eggeric, te bestelen. Dit plan ziet Karel wel zitten, dus ze gaan op pad.

Eenmaal aangekomen bij het kasteel van Eggeric gaat Elegast als eerst naar binnen. Binnen wordt hij gewaarschuwd door een haan, die zegt hem dat koning Karel in de buurt is. Hij kan deze haan verstaan door drugs. Elegast keert hierna weer naar buiten en wil niet langer inbreken bij Eggeric. Adelbrecht haalt hem over om de kraak toch door te zetten. Samen stelen ze alles wat in het kasteel ligt. Karel vindt het zo wel mooi geweest en wil weer naar huis gaan, maar Elegast wil nog een heel kostbaar zadel stelen en gaat dus weer naar binnen. Dit zadel ligt in de slaapkamer van Eggeric en door de geluiden die Elegast maakt wordt Eggeric wakker. Eggeric maakt zijn vrouw wakker maar die verzekert hem ervan dat er niets aan de hand is. Ze vindt het een goed moment om te vragen wat Eggeric morgen wilt doen. Hij vertelt haar dat hij Karel wilt vermoorden. Zij stelt het niet op prijs dat Eggeric haar broer wilt vermoorden, waardoor Eggeric boos wordt en haar een bloedneus slaat.

Ondertussen ligt Elegast onder het bed en hoort dit gesprek. Hij vangt het bloed van de bloedneus van de vrouw in zijn handschoen en keert terug naar buiten. Hij vertelt Adelbrecht over het plan van Eggeric en laat het bloed op zijn handschoen zien. Hij wil direct actie ondernemen en Eggeric neerhalen. Karel beseft waarom God hem de opdracht heeft gegeven om te gaan stelen. Hij stelt voor dat Elegast naar koning Karel gaat om hem te waarschuwen, maar dit wil Elegast niet omdat hij verbannen is. Adelbrecht biedt vervolgens aan om zelf de koning te gaan waarschuwen en Karel vertrekt dus weer naar zijn eigen kasteel.

De volgende dag wordt er hof gehouden en koning Karel geeft de verraders een warm ontvangst. Vervolgens beschuldigt hij ze van het samenzweren tegen hem, wat zij natuurlijk ontkennen. Koning Karel laat Elegast aan zijn hof verschijnen die met het bloed aan zijn handschoen kan tonen dat Eggeric schuldig is. Uiteindelijk wordt besloten dat Eggeric gedood zal worden door Elegast. Hij wordt weer in ere hersteld en trouwt met de weduwe van Eggeric, Karels zus.

Eigen mening

Ik vond het een leuk boek. Het was niet al te lang waardoor het makkelijk was om in één sessie uit te lezen. Het is een boek dat vroeger mondeling werd overgebracht, en dit is duidelijk te zien in de rijm. God speelt een grote rol in het boek, iets wat ook te wijden is aan het tijdstip waarop het boek is geschreven.

Ik vond het boek soms wel een beetje onlogisch, maar dat kunnen we de schrijver voor zijn tijd natuurlijk niet kwalijk nemen. Toch maakte dit het boek wel amuserend.

Ik vind het een van de leukere boeken uit die tijd, en ik zou het zeker aanraden.

Proeve van kleine gedigten voor kinderen

Algemene informatie

Auteur: Hieronymus van Alphen
Uitgegeven: 1778
Pagina’s: 223

Samenvatting

Proeve van kleine gedigten voor kinderen is een gedichtenbundel met 66 gedichten. Hoewel alle gedichten verschillen, zijn er toch 6 thema’s die regelmatig naar voor komen in de bundel: de relatie tussen mensen en god, de verhouding tussen ouders en kinderen, de verhouding tussen mensen en de samenleving, de verhouding tussen mensen en de natuur, lichamelijke eigenschappen en goede eigenschappen van kinderen.

Tijdens het lezen krijg je een goed beeld van de positie die god had in die tijd. Kinderen werd geleerd dat god altijd vergeeft en dat hij alles ziet. Kinderen moeten de liefde en wijsheid van god respecteren, en ze moeten god dankbaar zijn voor zijn bestaan.

De verhouding tussen ouders en kinderen is vergelijkbaar met de verhouding tussen god en kinderen. In de relatie tussen ouders en kinderen is er vrede. Als een kind iets fout doet dan moet hij eerlijk zijn tegen zijn ouders, die hem dan zouden vergeven. Een kind moet dankbaar zijn voor de dingen die hij krijgt van zijn ouders en respecteert ze.

Persoonlijke mening

Ik vond het een interessante bundel om te lezen. Ik denk dat het tegenwoordig niet zo relevant meer is, voornamelijk omdat god een hele andere rol speelt tegenwoordig. De gedichten klonken sowieso een beetje zoetsappig, ik kan me moeilijk voorstellen dat alles zo ging als in de gedichten wordt beschreven. Wel denk ik dat kinderen er iets van zouden kunnen leren indien zij bereid zijn om iets te leren van gedichten.

De bundel is geschreven voor kinderen, waardoor hij ondanks het oud Nederlands makkelijk te begrijpen was. De zinnen zijn kort en de woorden zijn gemakkelijk. De gedichten worden gebruikt om op een gemakkelijke en leuke manier regels uit te leggen aan kinderen.

 

 

De moeder van David S.

Algemene informatie

Auteur: Yvonne Keuls
Uitgegeven: 1980
Pagina’s: 256

Samenvatting

De hoofdpersoon van het boek, David S., komt door verkeerde vrienden in aanraking met drugs. Het begint relatief onschuldig met af een toe een stokje wierook op zijn kamer, maar het loopt al snel uit de hand. Hij gebruikt alles wat hij kan krijgen, en om zijn verslaving te financieren steelt en chanteert hij erop los.

Het boek wordt verteld door David zijn moeder Len. Len is in het begin van het boek helemaal de weg kwijt. Ze heeft geen idee wat ze met haar zoon aanmoet en ze probeert hem van de drugs af te houden. Len leert later hoe ze met de drugsverslaving van haar zoon moet omgaan. Hierdoor voorkomt ze dat zijzelf en haar gezin ten onder gaan aan de drugsverslaving van David. Ze leert om hem los te laten.

Persoonlijke mening

Ik vind het een heel mooi boek. Het laat niet alleen zien wat een drugsverslaving met de verslaafde doet, maar ook wat voor invloed het heeft op de naaste van de verslaafde. De verslaving van David verwoest zijn familie, maar hij staat hier niet bij stil. Het maakt hem zelfs niet uit. Door deze gedachten van David krijg je ook een beeld wat een drugsverslaving doet met een persoon. Zijn drugsverslaving drijft David in een hoekje. Eenmaal verslaafd draait heel zijn leven om drugs. Hij misbruikt iedereen en negeert de liefde die zijn familie hem schenkt.

Het boek laat ook goed zien wat voor moeilijke keuzes de naaste moeten maken om niet zelf te bezwijken onder de verslaving van de geliefde. Het verhaal laat zien hoe mensen zich aanpassen aan de situatie als ze inzien dat de situatie niet meer gaat veranderen, en hoeveel moeite het kost om dit te accepteren.

Eigenlijk laat het boek niet alleen zien hoe een drugsverslaving mensen verandert, het zorgt ervoor dat je er zelf over na gaat denken. Het schetst een ongelooflijk maar toch realistisch scenario. Het verhaal sleept je helemaal mee in het verhaal. Je gaat niet alleen meeleven met de moeder, maar ook niet de rest van het gezin. Dit is eigenlijk heel apart als je kijkt naar het verhaal, waarin het gezin niet heel veel aan bod komt. Yvonne Keuls weet het verhaal op een manier te vertellen waardoor je zelfs niet meer weet wie de slachtoffers zijn. Tijdens het lezen werd mijn ongelooflijke afkeer tegen David soms omgezet in medelijden, maar dit trok snel weer weg als hij iets deed wat in mijn ogen onacceptabel was.

Het boek opende echt mijn ogen. Dit boek is geen fictie. Er zijn duizenden “David’s” in Nederland, en ook deze jongeren hebben ouders. Het boek laat mij goed zien hoe deze mensen leven en hoe moeilijk een drugsverslaving kan zijn, niet alleen voor de verslaafde maar ook voor zijn naasten.

Na het lezen heb ik ongelooflijk veel respect gekregen voor mensen die in eenzelfde situatie verkeren, en ik ben ongelooflijk blij dat ik niet in een soortgelijke situatie zit.

Ik vind De moeder van David S. een heel mooi boek, en het is volgens mij echt een aanrader.

Specht en zoon

Algemene informatie

Auteur: Willem Jan Otten
Uitgegeven: 2003
Pagina’s: 142

Samenvatting

Portretschilder Felix Vincent krijgt de job van zijn leven: hij moet de dode zoon van een man genaamd Valery Specht schilderen. Het schilderij wordt gemaakt op een doek van 200 bij 120 centimeter groot doek, en hij krijgt 100.000 euro als hij het doek af heeft. Dit doek had voorheen alleen gehoor, maar nadat Felix was begonnen ging het doek een actief leven leiden, waarin hij ook dingen kon zien. Hierdoor kom je te weten hoe Felix, de winkel en andere klanten in de winkel eruit zien.

Felix begint voor het schilderen met het bekijken van beeldmateriaal. Hierna begint hij te schilderen. Naast de beelden die hij heeft gezien weet hij niets van Specht, noch van zijn zoon Singer. Nadat Felix het doek heeft beschilderd wordt het niet opgehaald. Op een dag komt journalist Minke op bezoek. Zij vertelt wat er werkelijk met Singer is gebeurd en dat Specht van kleine kinderen houdt. Hij gelooft haar en besluit het schilderij en al het beeldmateriaal te verbranden in de tuin. Het schilderij leeft verder in een polaroid die voor het verbranden gemaakt is. Na het verbranden gaat Felix naar de bevalling van zijn vrouw. Als hij terug naar huis rijdt ziet hij Specht voor zijn deur staan. Hij weet van de verbranding en vraagt om een nieuw schilderij, zodat Singer het ook kan zien. Nu weten we dat Specht geen pedofiel is en dat Singer niet dood is.

Persoonlijke mening:

Ik vind het een heel interessant perspectief. Ik heb nog nooit een verhaal gezien dat vanuit een schilderij (of polaroid op het einde) verteld wordt. Alles en iedereen wordt waargenomen en beschreven door een doek, het ik-personage van het boek. Het is de schrijver ook nog eens gelukt om het verhaal op deze manier over te laten komen. Het is een creatieve en unieke manier van vertellen. Mede hierdoor vond ik het een leuk en interessant boek.

Het boek was goed te lezen. Ondanks het aparte begin en de vele flashbacks en flashforwards was het goed te volgen. Dit kwam ook door de korte zinnen en de vele beschrijvingen.

Ik vond het verhaal goed, het sprak me wel aan. Het is eigenlijk een heel simpel verhaal: een man wilt een schilderij en dit wordt geschilderd. Toch wordt het interessanter door de vele gebeurtenissen aan het einde van het boek.

Al bij al vond ik het boek heel interessant en erg leuk.

De donkere kamer van Damokles

Algemene informatie

Auteur: Willem Frederik Hermans
Uitgegeven: 1958
Pagina’s: 335

Samenvatting

Het verhaal gaat over Henri Osewoudt, een jongen die bij zijn tante woont omdat zijn moeder zijn vader heeft vermoord. Hij krijgt een relatie met zijn nicht Ria en opent een sigarenzaak. Henri wordt afgekeurd en hoeft dus niet in de oorlog te vechten. Op een dag komt Dorbeck binnen die een fotorolletje wilt laten ontwikkelen. Als hij na 2 dagen terugkomt heeft Nederland al gecapituleerd. Daarom wilt Dorbeck dat Henri zijn pistool en uniform begraaft en hem een pak geeft. Dit doet Henri.

Daarna krijgt Henri de opdracht op samen met Dorbeck en een andere man, Zewuster een moord moet plegen. Dit doet hij evenals, maar hij is bang dat de zoon van de drogerist hem heeft gezien. Hierna krijgt Henri de opdracht de foto’s van het eerste rolletje op te sturen naar een adres.

Enige tijd later wordt hij gebelt door Elly Meier, een vrouw die uit Engeland komt en een schuilplaats nodig heeft. Hij brengt haar naar zijn oom in Amsterdam, en hoort dan dat zijn moeder en Ria zijn opgepakt, waardoor hij niet meer naar huis kan. Hij krijgt een relatie met een Joodse studente Marianne. Zij verft zijn haar zwart waardoor hij op Dorbeck lijkt.

Dorbeck geeft hem een nieuwe opdracht; hij moet een hoge pief van de Gestapo doden. Henri werkt samen met een vrouw, die na de moord wordt opgepakt. Henri ziet diezelfde avond in de bioscoop zijn foto op het beeld met de boodschap de hij moet worden opgepakt. Hij rent weg maar wordt al snel opgepakt en gemarteld, waardoor hij in het ziekenhuis beland. Hij wordt hieruit bevrijdt door Dorbeck. Hij duikt onder maar ook hier wordt hij gevangen genomen.

Hij wordt de tweede keer beter behandeld omdat Ebernuss hem wel mag. Om zijn vertrouwen te winnen laat hij de zwangere Marianne vrij. Ebernuss wilt Dorbeck ontmoeten en gaat daarom samen met Henri naar een café waar Dorbeck zich bevindt. Dorbeck geeft Henri een middel om de wijn van Ebernuss te vergiftigen. Dit lukt en ze ontsnappen in de auto van Ebernuss. Hij krijgt een uniform om Marianne te bezoeken. In het ziekenhuis blijkt dat ze een miskraam hebben gekregen. Een Duitse soldaat brengt Henri naar Ria, die hij vermoord. Later vermoord hij ook de soldaat en gaat naar Breda. Hier geeft hij zich aan maar wordt gearresteerd. Hij wordt naar Engeland gebracht en wordt neergeschoten als hij probeert te ontsnappen.

Eigen mening

Ik vond het een heel moeilijk boek om te lezen, zowel door de zinsopbouw als door het verhaal. Ook vond ik het behoorlijk saai. Er zit weinig spanning in het verhaal, waardoor ik het niet moeilijk vond om het weer weg te leggen. Ik vond het wel mooi dat op het einde niet werd vertelt wie Dorbeck nou daadwerkelijk is. Hierdoor weet je niet of hij verzonnen is door Henri of dat hij echt heeft bestaan. Henri wordt wel gered door Dorbeck, maar aan de andere kant lijkt Dorbeck wel heel veel op Henri, hij is eigenlijk gewoon precies het tegengestelde. Ikzelf vermoed dat Dorbeck alles is wat Henri had willen zijn maar nooit had kunnen zijn.

Al bij al vond ik het een moeilijk en saai boek. Ik vond het wel leuk dat het zo’n open einde had.

Van den vos Reynaerde

Algemene informatie

Auteur: onbekend
Uitgegeven: 13e eeuw
Pagina’s: 121

Samenvatting

Koning Nobel van het bos houdt een hofdag waar alle dieren heen mogen komen. Iedereen is er op één iemand na: Reinaert de vos. Hij is samen met zijn vrouw en kinderen in zijn burcht gebleven. Alle gekomen dieren klagen over Reinaert. Hij heeft kinderen gedood, eten gestolen en dingen kapot gemaakt. Zijn neef zegt dat Reinaert al een jaar geen vlees heeft gegeten, maar dit mag niet baten. Reinaert wordt ontboden op het hof.

Bruun de beer moet Reinaert halen. Reinaert ziet hem naar de burcht komen en bedenkt meteen een manier op te voorkomen dat Bruun hem te pakken krijgt. Hij stuurt hem naar een boom waar veel honing in zit. Bruun komt vast te zitten in de boom en wordt door mensen aangevallen. Hij verliest wat vel maar overleeft het.

Hierna wordt Tybeert de kat gestuurd om Reinaert te pakken. Reinaert lokt ook Tybeert in de val door te zeggen dat hij dikke kuikens heeft gezien op een boerderij. Er staat echter een val waar Tybeert invalt, en hij wordt aangevallen door een naakte man. Tybeert bijt een van de man zijn ballen eraf en neemt de benen.

Als laatste wordt Grimbeert op Reinaert afgestuurd. Hij slaagt erin op Reinaert naar het hof te krijgen, waar hij te horen krijgt dat hij wordt opgehangen. Izengrijn en andere vrienden van de koning gaan de galg halen. Onder tussen vertelt Reinaert de koning dat Izengrijn, zijn eigen vader en Bruun de beer hem willen afzetten en een schat hebben gevonden. Reinaert zegt dat hij de schat heeft gevonden en heeft opgeborgen. De koning gelooft hem niet, maar zijn vrouw haalt hem over. Ze laten hem gaan en Reinaert zegt dat hij op een pelgrimstocht wilt.

Cuwaert en Belijn worden met hem meegestuurd. Hij neemt Cuwaert mee naar binnen als hij zijn vrouw gaat halen. Hier vermoord hij Cuwaert en doet zijn hoofd in een tas. Deze geeft hij aan Belijn. Belijn krijgt de opdracht de tas aan de koning te geven. De koning maakt de tas open en ziet dat hij in de val is gelokt. Hierop wordt besloten dat ze Reinaert ten alle tijden aan mogen vallen als ze hem zien.

Eigen mening

Ik vond het een leuk boek op te lezen. Het was niet moeilijk, het was aan een stuk door geschreven maar dit was voor de rest geen probleem. Het is in het oud Nederlands op rijm geschreven, maar doordat het vertaalt is zie je dit niet terug.

Ik vind het boek leuk geschreven. Door dieren menselijke eigenschappen te geven is het verhaal grappig en misschien wat minder bruut. Ondanks dat het boek is geschreven met dieren zijn er heel veel verwijzingen naar de werkelijkheid. Slecht en goed is net als in de echte wereld aanwezig en niet iedereen is te vertrouwen. Dit creëert een diepere laag in het boek, eentje die laat zien hoe iemand dacht in de samenleving. Het verhaal goed laat zien dat vroeger niet iedereen voor de adel was. De adel wordt in dit boek beschreven als domme en goedgelovige dieren. De zogenaamd goede dieren (Bruun en Tybeert) zijn helemaal niet zo trouw als de koning denkt, ze zijn daar veel te gulzig voor. Dit reflecteert op het echte leven.

Fabriekskinderen

Algemene informatie

Auteur: J.J. Cremer
Uitgegeven: 1863
Pagina’s: 40

Samenvatting

Op een koude winterochtend moeten Saartje, Evert en Sander zoals elke ochtend naar de wolspinnerij. Ze zijn de kinderen van een vader die heel veel drinkt en een moeder die heel erg van ze houdt. Hun moeder kan echter niet zonder het geld van de fabriek en stuurt ze er toch heen, waar ze hard moeten werken onder slechte omstandigheden. Saartje heeft al vanaf het moment dat ze is opgestaan een tikkend gevoel in haar hoofd en krijgt van het werken koorts. Evert laat Sander achter op straat wanneer Sander niet meer verder wil en valt op de stoep in slaap. Baron Willem van Hoogstadt vindt Sander op de grond en neemt hem mee naar huis. Hier krijgt hij eten en schone kleren. Hij laat Sander wat over zichzelf en zijn leven vertellen. Hierop neemt de baron hem mee naar huis zodat Sander nooit meer arm hoeft te zijn en nooit meer honger hoeft te hebben. Saartje overlijdt ‘s nachts in haar bed aan koorts.

Eigen mening

Fabriekskinderen is het makkelijkste boek dat op mijn lijstje stond. Het is heel makkelijk te begrijpen ondanks het vertelperspectief. Het verhaal wordt vertelt door de schrijver zelf, die als een soort god telkens over een ander personage of een gebeurtenis vertelt. Ook de opbouw is gemakkelijk te begrijpen. In de eerste paar bladzijde maak je kennis met alle personages. Hierna kijk je verder naar de leefomstandigheden en wordt Sander opgevangen door de Baron. In het laatste deel wordt er vertelt over het nieuwe leven van Sander en gaat Saartje dood.

Het boek laat goed zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Het gezin is arm en de kinderen moeten daarom werken, ook al wilt de moeder het eigenlijk niet. Ook komen er in het boek rijke en armen voor, en wordt duidelijk dat de rijke niet hard hoeven te werken.

Ik vind het idee achter het boek heel mooi. Het boek zelf vond ik wat minder. Omdat je de personages niet zo goed leert kennen is het moeilijk om je echt in te leven in personages. Ik zou graag willen weten hoe de kinderen buiten het werk in de fabriek leven en hoe het er thuis aan toegaat. Dit zou het tijdperk wat duidelijker maken.

Al bij al vond ik een interessant boek. Ik vond het boek zelf niet zo mooi omdat het heel kort was.

Hersenschimmen

Algemene informatie

Auteur: J. Bernlef
Uitgegeven: 1984
Pagina’s: 221

Samenvatting

Het boek gaat over een oude man, Maarten, en zijn vrouw Vera. Maarten wordt in het boek dement, en in dit boek volg je de verschillende stadia.

Het verhaal begint in een kleine stad in Amerika. In het begin vergeet Maarten kleine dingen, zoals welke dag het is en het feit dat hij de schoolbus op zondag niet zal zien. Hij kan zich steeds minder dingen herinneren, zoals haardhout halen en zijn thee drinken. Hij herinnerd zich steeds meer dingen van vroeger, en als hij zich iets herinnert gaat hij helemaal op in de herinnering. Zo gaat hij de potlodendoos van de juf halen. Vera vindt hem in het washok, staand op een stoel. Ook gaat hij een keer naar een huis waar vroeger vergaderingen werden gehouden van de zaak omdat hij denkt dat hij te laat is. Hij loopt op een dag weg naar de stad en wordt gevonden door Vera. Vera wordt steeds ongeruster. Ze weet niet wat hij doet als zij niet thuis is, dus regelt ze een oppas. Maarten weet niet wie ze is en ziet haar steeds voor een ander aan. Eerst denkt hij dat het een vriendin is van zijn dochter, die al lang niet meer thuis woont. Daarna denkt hij dat ze zijn pianojuf is en tot slot ziet hij haar aan voor zijn eigen dochter. Omdat het steeds slechter gaat met Maarten laat Vera hem in een opvang stoppen. Hier zit hij een paar dagen, maar in dit stadium kan hij foto’s van vroeger al niet meer herkennen.

Op het einde van zijn leven weet hij bijna niets meer, kan niet meer goed nadenken en denkt in woorden.

Eigen mening

Ik vond dat het boek in het begin nog makkelijk te volgen was, maar toen het einde naderde snapte ik er niet veel meer van. Hij denkt namelijk niet duidelijk na. Zinnen van ongeveer 5 woorden worden telkens onderbroken door een aantal punten. Hij denkt niet meer na over logische dingen, alleen over dingen om hem heen (als hij die nog kent). Ik vond deze manier van schrijven wel heel goed. Zo krijg je toch meer inzicht in de manier waarop iemand met dementie denkt.

Ik vond het boek goed geschreven. Je leeft mee met Maarten en Vera. Het boek laat goed zien hoe iemand die dementie heeft met dementie omgaat, maar ook hoe naaste zich voelen. Vera wordt steeds bezorgder, ze kent op een gegeven moment haar man haast niet meer. Hoewel het me ook interessant leek op een boek vanuit het perspectief van Vera te lezen, vond in het perspectief ook goed gekozen.

Ik ben wel van mening dat het verhaal wat realistischer had kunnen zijn. De situatie was zeer realistisch, dementie is immers best een bekende ziekte. Toch was het niet al te realistisch, in het echt gaat iemand met dementie namelijk niet zo snel dood. Het boek is geschreven over 9 dagen, een tijdspan die van mij wat langer had mogen zijn.

Al bij al vond ik het een mooi boek wat ik met veel plezier heb gelezen.

Buiten is het maandag

Algemene informatie

Auteur: J. Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman.
Uitgegeven: 2003
Pagina’s: 214

Samenvatting

Nadat Stijn Bekkering samen met zijn vrouw tegen een boom aanrijdt, belandt hij in een coma. Als hij hier na 10 dagen uitkomt hoort hij dat zijn vrouw is overleden. Zijn zoon Harry had haar al laten begraven omdat hij dacht de Stijn het niet zou halen. Dit vindt Stijn uiteraard niet leuk.

Stijn hield zielsveel van zijn vrouw en kan haar dood maar moeilijk verwerken. Zijn zoon gedraagt zich alsof het hem niks kan schelen. Om een dag is Harry opeens weg. Sandra, de vrouw van Harry en Stijn starten een tevergeefse zoektocht en de politie kan ook niks vinden. Ze zetten een advertentie op internet voor vermiste mensen, en na een half jaar krijgen ze hierop een bericht. Stijn is gezien in Canada, Lenfield op precies te zijn.

Stijn gaat naar Canada en bezoekt de man die hem heeft getipt, Bruce. Deze vertelt hem waar hij woont, waarna Stijn de confrontatie aangaat. Harry woont samen met een Tracy, een jonge vrouw die hij in Nederland heeft ontmoet. Na het bezoek van Stijn gaat Harry meteen terug naar Nederland. Stijn blijft nog even in Canada om met Tracy te praten. Zij vertelt hem dat ze verliefd werden in Nederland en samen ergens anders wilden wonen. Ze gingen naar Canada omdat Tracy daar al een keer was geweest. De verliefdheid bleef echter niet voor lang, daarom ging Stijn zo halsoverkop weg.

Stijn besluit in Canada te blijven. Hij praat veel over zijn vrouw met Tracy omdat hij bang is herinneringen over haar te vergeten als hij niet over haar praat of schrijft. Vandaar houdt hij elke dag bij in zijn agenda.

Om geld te verdienen beginnen Stijn en Bruce een uitdragerij. Stijn heeft in Nederland zijn eigen uitdragerij, en weet dus al hoe je spullen moet verkopen. Bruce vindt echter dat hij het niet goed aanpakt. Elk voorwerp moet een eigen verhaal hebben, deze worden verzonnen door Stijn en Bruce.

Op een dag gaat Tracy weg, ze gaat naar Amerika. Bruce en Stijn bezatten zich op nieuwjaarsavond en Stijn rijdt dronken terug naar huis. Hij ziet op de weg een eland staan waar hij voor uit moet wijken. Hij raakt in een slip, waarna hij zich opeens alles over zijn vrouw herinnert. Nu weet hij dat hij haar nooit gaat vergeten.

Eigen mening

Ik vond het verhaal moeilijk te lezen. Stijn zijn herinneringen staan niet meer op een rij, en als hij na gaat denken springt het verhaal ook van de hak op de tak. Het ene moment is hij in Canada, terwijl hij een paar bladzijden erna weer in Nederland zit. Wel vind ik dat het niet-chronologische van het boek goed wordt gebracht. Elke gedachten begint met een datum, waarschijnlijk uit zijn agenda. Hierdoor komt de rol van de agenda goed naar voren.

Het verhaal is realistisch, het is immers iets wat iedereen eigenlijk kan overkomen. Daarom is het makkelijk om met Stijn mee te leven. Het boek legt heel goed uit waarom Stijn zich voelt. In het boek staat “Sommige verdwijnen uit het zicht maar bestaan nog (klasgenoten, dorpsgenoten, klanten). Anderen verdwijnen omdat ze dood gaan (vader Ate, moeder Irma) waarbij hun ziel verdwijnt.” Geesje stierf zonder te verdwijnen. Ze was gewoon helemaal weg toen Stijn uit coma kwam. Omdat Geesje eigenlijk nooit is verdwenen, blijft Stijn haar zoeken.

Het zoeken van personen speelt ook een grote rol in het boek. Zo blijft Stijn op zoek naar Geesje. Ook wordt Harry gezocht (op het internet).

Ik vond dat Bernlef de personages goed een identiteit gaf. Het was makkelijk een beeld te vormen bij de meeste belangrijke personages. Dit werd niet gedaan door het uiterlijk te omschrijven, maar het gedrag. Ieder personage kon een stereotype uiterlijk krijgen aan de hand van hun gedrag. Dit speelde verder geen rol in het verhaal, maar ik vind het fijn op boeken te lezen die dit doen.