activerende didactiek

Een leuke les gehad met activerende didactiek. Een les gegeven van Ekens http://www.slo.nl/voortgezet/tweedefase/vakken/nederlands/. Bovendien een leuke tekst gepakt. Een wat oudere tekst, maar nog steeds met een aansprekend onderwerp: de Funbury, jezelf drie kwartier laten begraven voor slechts 75 euro. Weer eens wat anders dan een rondje in een achtbaan.

Een les tekstbegrip gaat inderdaad een stuk makkelijker met leuke teksten. Fijn dat ze even vanzelf gaan lezen. Geen stimulans nodig hebben, maar even echt willen weten wat er in staat. Gesprekken over de inhoud volgen snel. Ik vraag me wel steeds af hoe zich dat verhoudt tot de examenteksten. Helaas zijn die niet op het lijf van de leerlingen geschreven. Kan ik ervan uit gaan dat ze na een groot aantal ‘Funbury-teksten’ vanzelf naar moeilijkere teksten kunnen? Of moet ik meer stap voor stap naar moeilijkere teksten? En ligt het ook niet aan gebrek aan algemene ontwikkeling? Een tekst over politiek vergt toch andere voorkennis dan over de Funbury. Heb laatst ergens gelezen dat een school lessen geeft in ‘algemene ontwikkeling’ en dat leerlingen toen ook beter gingen lezen. Wel lastig als je maar twee uur per week hebt…

Ik heb de leerlingen tijdens deze les verdeeld in twee groepen: de ene groep ging bij elke alinea in tweetallen een kernvraag bedenken, de andere helft moest in tweetallen per alinea de kernzin onderstrepen. Ik heb de leerlingen op de ene helft van het bord de kernvraag laten opschrijven en op de andere helft de kernzin. Ik vond het zelf ook wel grappig: het klopte. Links stond de kernvraag en rechts stond het antwoord op die vraag (namelijk de kernzin). Een leuke ontdekking die ook de leerlingen  aansprak. Een gesprekje volgde dat de rest van de alinea een uitleg is bij deze zin, of een voorbeeld. Een leuke, nuttig, activerende les. De volgende les kwam nog iemand naar me toe dat ze veel had gehad aan die les. Hoe mooi kan het leven zijn?

Posted under Geen rubriek, lessen

This post was written by sonjanederlands on januari 21, 2010

Tags:

4 Comments so far

 1. jeroenc januari 21, 2010 18:43

  wat een leuke les, Sonja. Ga ik ok eens proberen. Kan je mij dit Funburytekst eens geven. En zullen we een mapje maken / wiki-tje waar we die teksten, maar ook de lesideeën opslaan voor elkaar?

 2. sonja januari 21, 2010 19:10

  @jeroen: Goed idee, moet ik wel die artikelen kunnen scannen – ik geloof dat onze scanner eruit ligt.. Misschien kun jij dat dan even doen?? Die wiki lijkt me een goed idee. Moet ik wel even die les zo maken dat hij geschikt is voor de wiki. Ik hoor het wel als je wiki klaar is.

 3. Zegerien januari 24, 2010 15:29

  Ik ga op zoek naar een leuke tekst voor Duits…moet toch ook zo kunnen:)

 4. Sonja januari 24, 2010 15:46

  Ben benieuwd naar je les bij Duits. Kan de leesvaardigheid aan beide kanten verstevigen, lijkt me. Ik hoop dat ze merken dat ze zoiets al eens eerder hebben gedaan.. Laat nog even weten…

Leave a Comment

Name (verplicht)

Email (verplicht)

Site

Reacties

More Blog Post

Previose Post: